Annan traži brzi povratak vlasti Iračanima

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan pozvao je u ponedjeljak na brzi povratak vlasti Iračanima i zatražio jasne rokove obnove iračkog suvereniteta i okončanja američke okupacije kako bi se zaustavilo rastuće nestrpljenje u zemlji.

Annan je u izvješću, koje će u utorak biti predstavljeno Vijeću sigurnosti, naveo područja u kojima će UN pomoći obnovu Iraka. On je kazao da će UN u 2003. pružati humanitarnu pomoć, pomoći izborni proces, jačati ljudska prava te pomagati uspostavu nacionalnog dijaloga u Iraku.

Annan je također naznačio da bi UN, prema rezoluciji Vijeća sigurnosti 1483 iz svibnja ove godine, u budućnosti mogao pomoći donošenje ustava, reformu zakona i sudstva, obuku policije, demobilizaciju i reintegraciju vojnika, javnu upravu te gospodarsku obnovu.

On je napomenuo kako uspostava reda i zakona te upravljanje Irakom nisu među mogućim zadaćama UN-a i da je to isključiva nadležnost privremenih vlasti koje je uspostavila američka koalicija.

Annanovo izvješće prva je procjena uloge UN-a u Iraku otkako je posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a za Irak Sergio Vieira de Mello u lipnju preuzeo svoju dužnost.

"Važno je da Iračani budu u stanju vidjeti jasne rokove koji vode prema obnovi suvereniteta", rekao je Annan i naglasio da je potrebno planirati niz koraka koji će voditi okončanju vojne okupacije zemlje.

"Moj posebni predstavnik je spreman pomoći uspostavu takvog okvira, radeći zajedno s Vijećem za privremenu upravu Iraka", rekao je Annan.

Pročitajte više