Annan: U Iraku treba riješiti još niz pitanja

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan izjavio je u nedjelju u Tokiju, dan uoči objavljivanja izvješća UN-a o Iraku, da u toj zemlji treba riješiti još niz pitanja, posebice onih koji se tiču političke i ekonomske obnove zemlje.

"Mislim da je misija UN-a u Iraku postavila temelje koji će omogućiti napredovanje, ali ima još niz pitanja koje treba razmotriti", rekao je Annan novinarima nakon susreta s japanskim ministrom vanjskih poslova Yorikom Kawaguchijem.

"Međunarodna suradnja je iznimno važna kako bi se pomoglo iračkom narodu da preuzme suverenitet i da uspostavi miran, demokratičan i stabilan Irak", istaknuo je Annan.

U ponedjeljak će u New Yorku biti objavljeno izvješće UN-a o stanju u Iraku, koje je utvrdila posebna misija upućena u tu zemlju.

Annan je doputovao u subotu u petodnevni posjet Japanu posvećen stanju u Iraku, ali i reformi UN-a. U ponedjeljak će se sastati s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem, a u utorak se obratiti zastupnicima u tamošnjem parlamentu.

Kawaguchi je nakon susreta s Annanom izjavio da bi Japan, kao zemlja s drugim najvećim financijskim doprinosom u blagajnu UN-a, trebala imati mnogo više utjecaja u najvećoj svjetskoj organizaciji.

Pročitajte više