Annan: Za važniju ulogu UN u Iraku trebaju sredstva i odluka VS UN

UJEDINJENIM narodima potrebna su "nužna sredstva" ako se želi njihova iole važnija uloga u obnovi Iraka, upozorio je u četvrtak glavni tajnik UN Kofi Annan u govoru pred 40 europskih političkih vođa okupljenih na europskoj konferenciji u Ateni.

"Svaku ulogu koja bi se UN-u povjerila izvan čisto humanitarnih okvira mora odrediti Vijeće sigurnosti i mora biti sukladna Povelji UN. Također je nužno da UN dobiju nužna sredstva", stoji u Annanovu govoru podijeljenom novinarima koji prate skup EU-a u grčkom glavnome gradu.

U istom je govoru Annan upozorio na nužnost da američko-britanska koalicija, "kao okupacijska sila", najhitnije uspostavi red i mir i osigura dopremu pomoći u Iraku.

"Naša najvažnija briga mora biti dobrobit iračkog naroda... Njima sad najviše treba javni red i sigurnost te humanitarna pomoć", i koaliciji to mora postati prioritet, kazao je glavni tajnik UN.

Također je napomenuo da "od završetka hladnog rata nijedan problem nije tako podijelio svijet", ali da sad vlade moraju prevladati svoje razlike oko Iraka.

Pročitajte više