Annan zabrinut porastom nasilja na Bliskom istoku

NAKON vikenda tijekom kojega je na Bliskom istoku ponovno zabilježeno krvoproliće glavni tajnik UN-a Kofi Annan izrazio je ponedjeljak krajnju zabrinutost razinom nasilja i rastućim brojem žrtava u izraelskoarapskom sukobu.

Glasnogovornik UN-a u New Yorku rekao je da Annan izražava žaljenje što je tijekom vikenda u različitim incidentima ubijeno najmanje dvanaest Palestinaca i dva Izraelca.

´Glavni tajnik vjeruje da najnovija provala nasilja i odmazde samo podhranjuje krug uzajamnog gnjeva i mržnje koji vode daljnim civilnim žrtvama na obje strane´, rekao je glasnogovornik Fred Eckhard na konferenciji za novinare.

Annan je pozvao sve Palestince da zaustave napade na Izraelce i slijede nenasilnu politiku, a izraelsku vladu da pokaže maksimalnu suzdržanost posebice uzdržavajući se od nerazmjerne uporabe sile kao i izvansudskog ubijanja ljudi i rušenja kuća, rekao je glasnogovornik.

Eckhard je kazao kako je Annan i dalje uvjeren da je jedini način za oživljavanje održivog mirovnog procesa čvrsto obvezivanje obiju strana na prekid nasilja i surađivanje s ´četvorkom´ na temelju njezinog plana o dvije države. Diplomatska skupina četvorice sastoji se od Sjedinjenih Država, EU, Rusije i UN-a.

´U vezi s time on pozdravlja inicijativu premijera Tonyja Blaira za sutrašnji sastanak o palestinskoj reformi´, rekao je glasnogovornik. ´Glavni tajnik veoma žali što visokim palestinskim dužnosnicima nije dopušteno doputovati u London na taj sastanak´.

Pročitajte više