Anonymous sve vidi. I ne možete ih zaustaviti



"MI SMO Anonymous. Mi smo legija. Mi ne opraštamo. Mi ne zaboravljamo. Očekujte nas".

Oni nisu pozitivci. Nisu ni negativci. Nisu među njima svi ni hakeri. Neki se deklariraju kao Anonymous zato što je to cool. Neki istinski vjeruju u ideal potpune slobode. Često i anarhije. Neki su aktivisti koji žele mijenjati svijet. Drugima je jednostavno gušt hakirati sustav Vise ili MasterCarda, uzrokovati stotine tisuća dolara štete i hvaliti se time ostalim članovima svoje online subkulture.

Kao pojedinci, sasvim su beznačajni. Ali svi zajedno, oni su Anonymous - najveća sigurnosna prijetnja s kojom je suočena zapadna civilizacija. "Stanje tehnološke sigurnosti na toliko je niskoj razini da obavještajna zajednica smatra hakere najvećom prijetnjom zapadnim silama", piše u opsežnoj analizi Joseph Menn, novinar uglednog Financial Timesa.

Haktivizam ili špijunaža?

Kontraobavještajnu zajednicu, prirodno, najviše zabrinjavaju hakerski napadi usmjereni protiv država i državnih institucija. Tajni podaci danas su dostupniji nego ikad, WikiLeaks je to najbolje pokazao. Julian Assange zbog svoje je zviždačke organizacije bio suočen s neviđenim progonom, čak i otvorenim pozivima na likvidaciju od strane visokih državnih dužnosnika.

U slučaju Amerike prvenstveno, a onda i svih ostalih zapadnih sila, internetska granica između špijunaže i aktivizma (odnosno "haktivizma") vrlo je tanka. Pripadnici Anonymousa, LulzSeca i ostalih hakerskih skupina nisu špijuni, to je sa sasvim jasno. Ali moraju biti spremni da će ih se, ukoliko ih otkriju, tako tretirati.

Zajedno su jači

No, čini se da niti prijetnja dugogodišnjim zatvorom nije dovoljna da hakeri ustuknu. Usprkos brojnim recentnim uhićenjima u Engleskoj, Americi, Italiji i drugim zemljama Anonymous je jači nego ikad. Hakeri su, naime, nekad bili vrlo rijetki i nisu mogli lako širiti svoje znanje s drugima. Internet je sve to promijenio. Kao što svatko može pisati blog, tako svatko može naučiti barem osnove hakiranja.

Anonymous neće posustati, može samo postajati jači. A to osim njihovih zakletih neprijatelja iz državnih službi i velikih kompanija brine i mnoge članove pokreta. Jasno je da će, paralelno s jačanjem hakerskih skupina, jačati i oni koji ih progone. Američki FBI već sada ih drži na oku i smišlja načine kako da jednom zauvijek nagazi Anonymous.

"Ove organizacije uspjele su, pomoću novih tehnologija, povezati donedavno izolirane hakere i tako stvoriti silu kakvu do sada nismo vidjeli", kaže Steven Chabinsky, pomoćnik direktora FBI-ja. Zbog jačanja suradnje među hakerima, sve tješnje se povezuju i policije koje ih love. Najvjerniji suradnik FBI-ja je zadnjih mjeseci Scotland Yard, čiji su "internetski detektivi" navodno uhitili trojicu od četvero osnivača LulzSeca.

Arapsko proljeće: "To je haktivizam - 10.000 posto!"

FBI i Scotland Yard, međutim, shvaćaju da time nisu puno postigli. Osnivači ili obični "vojnici" - u hakerskim skupinama svi imaju jednak status. Ne postoje vođe. Nema centralnog planera. Akcije se izvode gotovo kaotično, ponekad bez ikakvog plana i programa. Nekad se članovi Anonymousa za forumima i chatovima na kojima se okupljaju dogovaraju oko svojih idućih poteza. Ali nekad će određeni član (ili članovi) jednostavno izazvati diverziju na svoju ruku.

"Radili su neke spektakularno glupe stvari. Ali mislim da ih treba pohvaliti za ono što su radili za vrijeme Arapskog proljeća", kaže tehnološki aktivist iz Kanade koji se predstavlja kao Oxblood Ruffin i koji ističe da su mnogi članovi Anonymousa osiguravali arapskim prosvjednicima slobodni pristup internetu, održavali servere, objašnjavali im kako na siguran način koristiti pametne telefone... "To je haktivizam - 10.000 posto!"

Pročitajte više