Ante Jelavić: Nisam povezan s ubojstvom Joze Leutara

ANTE JELAVIĆ, odbjegli bivši član Predsjedništva BiH i čelni čovjek HDZBiH-a nezadovoljan je visinom zatvorske kazne od 13,5 godina koju je Županijski sud u Zagrebu izrekao njegovim otmičarima predvođenim Mariom Miličevićem Bajom, pripadnikom zloglasne Kažnjeničke bojne HVO-a.

"Neka im je Bog na pomoći. Ja bih bio najsretniji da oni imaju svoj život i da su što dalje od mene. Oni su priznali krivnju, pa je ta okolnost očito učinila da im se kazna smanji", kazao je Jelavić za Dnevni avaz.

Jelavić je jučer nazvao notornim lažima i podmatanjima tvrdnje Marija Miličevića Baje izrečene na zagrebačkom sudu da je upravo on naložio generalima Ivanu Andabaku i Slavku Sopti da od Miličevića zatraže da napravi eksplozivnu napravu kojom je ubijen zamjenik ministra unutarnjih poslova Federacije BiH, Jozo Leutar.

"Nisam povezan s ubojstvom bilo kojeg čovjeka"

"Ja nisam povezan s ubojstvom bilo kojeg čovjeka, a kamoli Joze Leutara! Imam 46 godina, bio sam i u ratu, i nisam ni najneizravnije povezan s ubojstvom bilo koga. S druge strane, ako Miličević ima sve te dokaze o ubojstvu Leutara, pa postoje nadležne institucije u BiH i Hrvatskoj", kazao je.

Jelavić tvrdi da je čitao Miličevićev iskaz u kojem je Miličević obećao da će biti ključni svjedok za ubojstvo Leutara, ali je tražio od tužitelja milijun maraka i da mu se stavi van snage optužnica za ratne zločine u BiH. "Miličević je očito imao zadatak da mi se približi. Kada je izgubio vrijeme, vjerojatno je dobio drugi zadatak, a to je da učini ovo što je učinio, dakle da me otme", kazao je.

Komentirajući navode Miličevića na sudu da je upetljan u šverc droge i cigareta i da je svoje bogatstvo gradio na krvi hrvatskih branitelja, Jelavić je rekao da za to ne postoje nikakvi dokazi.

"Miličević tvrdi da sam mu ja uništio život! Pa, kako ću ja njemu uništiti život kad sam ga upoznao 2005. godine!? Onaj koji je optužen za zločine vjerojatno i nad civilima i djecom, optužuje mene koji ne bih ni mrava zgazio", zaključio je Jelavić.

"Na raspolaganju sam hrvatskom pravosuđu kada su u pitanju istrage u BiH"

Na pitanje hoće li se nakon višegodišnjeg bijega napokon vratiti u BiH kako bi odgovarao za slučaj Hercegovačka banka i Hrvatska samouprava i kako bi eventualno skinuo hipoteku sa sebe, Jelavić tvrdi da nije bio odgovoran za kriminal u Hercegovačkoj banci.

"Sve je moguće. Tu sam proveo najbolje godine života. Mislim da će se sve to u ovoj godini riješiti. Nisam bio odgovoran za slučaj Hercegovačka banka", kazao je. 

Jelavić kaže da je Državnom odvjetništvu Hrvatske poručio kako je "na raspolaganju pravosuđu te zemlje" kada su u pitanju istrage u BiH, ali da ga nitko nije kontaktirao. Što se tiče predmeta Hrvatska samouprava, tvrdi da nije bilo zloupotrebe, obilježja krivičnog djela, a ni bilo kakve štete.

Pročitajte više