Ante Jelavić: Nisam u strahu, samo želim da ovo napokon završi

"NISAM u strahu, jedino se Boga bojim", kazao je Ante Jelavić na početku gostovanja u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2".

Jelavić u emisiji govorio o iskustvu koje je proživio u nedavnoj otmici te o mogućim motivima koji su njegove otmičare nagnali na takav potez. Jelavić je rekao kako su mu otmičari samo dali do znanja kako je stao na put jednom moćnom čovjeku, no da mu nisu precizirali o kome se radi.

Jelavić tvrdi kako njegova otmica nema veze s atentatom na Jozu Leutara

Voditelj emisije Aleksandar Stanković u nekoliko navrata upitao je Jelavića je li njegova otmica povezana sa ponovljenim sudskim postupkom u slučaju atentata na Jozu Leutara, zamjenika ministra policije BiH, za koje ga je direktno optužio Ante Prkačin, no Jelavić je to kategorički odbio.

"Zar vam ja ličim na ubojicu Leutara? Ja sam dostupan hrvatskom pravosuđu, za razliku od onih koji me optužuju za to ubojstvo. On je meni mjesec dana prije atentata došao u kabinet te mi je kazao da mu je pun kufer svega i da bi se on povukao. S kim je on još bio u kontaktu u međuvremenu, ne bih nagađao", ispričao je Jelavić. Svatko može stajati iza toga pa zašto ne i bošnjačka strana, konstatirao je.

Jedan krivi potez....

Jelavić je opisao gdje je sve bio prije same otmice na parkiralištu u Utrinama, rekavši da je tog dana prvo posjetio prijatelja u Velikoj Gorici, no da se nije dugo zadržao, svega sat i pol vremena te da je nakon tog po povratku odlučio svratiti do tržnice u Utrinama.

"Zadržao sam se desetak minuta, a po povratku do auta zaskočili su me trojica ili četvorica, a jednog sam odgurnuo nogom, no ostali su me svladali i ugurali u prtljažnik", ispričao je. Stanković ga je priupitao kako je moguće da to nitko nije vidio, jer tržnice nisu slabo prometna mjesta, no Jelavić je kazao kako je parking praktički bio pust u vrijeme kad se on našao na njemu.

Dodao je kako su mu rekli da jedan krivi potez s njegove strane može završiti čitavu priču. Rekao je i kako mu se jedan od otmičara, Vlado Ćurić zvani Barun, učinio poznatim iz viđenja. "Pitao sam ih vode li me u Sarajevo, no oni su mi rekli da me tamo ne vode. Mislim da su ilegalno prešli granicu, jer sam osjetio da su me vozili po makadamu", kazao je Jelavić.

Rekao je kad su ga prvi put iskrcali negdje u planinama u BiH, da su mu prijetili kako će mu razbiti glavu te da su ga natjerali da hoda nekoliko koraka ispred njih, a tad je vidio da su ga otela četvorica muškaraca. "Donijeli su mi papir na kojim su napisali da traže milijun eura te su me pitali kog mogu kontaktirati za otkupninu pa sam ja kazao da samo mogu nazvati ženu. Tad sam primijetio na jednom od njihovih mobitela bosansku mrežu Eronet. Razgovor sa suprugom trajao je otprilike četiri minute. Nakon razgovora ponovno su me strpali u prtljažnik i vozili me oko sat vremena do druge lokacije".

Misteriozni svjedoci i pomagači

Čudno je kako se u cijeloj priči nije pojavio niti jedan svjedok ili osoba koja je Jelaviću pomogla, nakon što su ga otmičari ostavili u kući na području Rame u BiH te idućeg dana misteriozno nestali, bez otkupnine. Jelavić nije htio konkretno govoriti o svjedocima, samo je dodao kako ima svjedoka među običnim ljudima koji su mu pomogli, a kako i bosanske vlasti vjerojatno imaju svoja saznanja i dokaze u vezi njegovog tamošnjeg neplaniranog boravka.

Ni slučaj Hercegovače banke, ni dugovi nisu motiv

Stanković ga je upitao jesu li možda, kad već nije slučaj Leutar, razlozi njegove otmice navodni dugovi i otkud je skupio 250.000 eura za jamčevinu za izlazak iz pritvora u BiH, u sudskom procesu protiv njega zbog malverzacija novcem iz Hrvatske preko Hercegovačke banke, u periodu od 1998. do 2001. godine. Sud BiH prvotno ga je osudio na deset godina zatvora zbog toga, no ta je odluka poništena u srpnju 2006. godine od strane žalbenog vijeća Suda BiH.

"U optužnici nema indicija za moje konkretne radnje. Ako sam ja stvarno kriv za pronevjeru hrvatskog novca, onda želim da mi se o tome sudi u Hrvatskoj i da se jednom zauvijek završi slučaj Hercegovačke banke", objasnio je Jelavić, koji je kazao kako ne bježi od pravde, već od odmazde i montiranih procesa protiv njega. Dodao je kako su mu u prikupljanju tog novca pomogli prijatelji te da je digao i kredit, no opet nikog nije htio imenovati.

"Kad sve ovo završi, povući ću se u jedan miran obiteljski život, na nekom drugom području. Ništa nije vrijedno zdravlja, mira i obitelji", zaključio je Jelavić i još jednom ponovio kako je dostupan hrvatskom pravosuđu i kako je i njemu u interesu da slučaj Hercegovačke banke napokon završi.

B.V.
Foto: HRT

Pročitajte više