Ramljak je od Sberbanka stvorio gladnog monstruma

Foto: Index/123rf/Pixsell/Žarko Bašić

"ZAŠTO od Sberbanka pravite monstruma?" narugao se Ante Ramljak novinarima nakon što je objavio da ne priznaje potraživanja ruske banke. Prekrižio je rusku milijardu, pa još spomenuo dignitet, pružanje ruke i dobru volju.

>> Ramljak poništio dug Sberbanku, objavio kome je sve Agrokor dužan i koliko


>> SUDAC ZA INDEX "Ovo što je Ramljak danas napravio stranoj banci, to nema nigdje u svijetu"


>> Sberbank oštro odgovorio Ramljaku: "Neugodno smo iznenađeni"


Nije to bio nikakav poziv na kompromis. Naime, tim potezom najveći vjerovnik izbačen je iz odlučivanja i vladin povjerenik lakše će postići nagodbu bez ometanje ruske strane. Banka kojoj duguje 1,1 milijardu eura već je najavila žalbu na njegovu odluku, ustvrdivši pritom da su "neugodno iznenađeni".

No, ako je itko stvorio monstruma, to je sam Ante Ramljak, a ne malobrojni mediji koji se usuđuju problematizirati poteze državnog povjerenika.

 


Nakon roll-upa pokrenuli niz procesa za ovrhom imovine u susjedstvu

Pokušat ćemo pojednostaviti priču koja mnogima djeluje komplicirano. Ruska banka, u kojoj 50 posto ima Rusija, najveći je pojedinačni kreditor Agrokora. Čim im je propao dogovor s Ramljakom o sudjelovanju u roll-up kreditu, pokrenuli su niz tužbi u regiji ne bi li se naplatili od imovine u Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori.


"Mogli su sudjelovati u kreditu", ponavlja stalno Ramljak stvarajući pogrešan dojam da je proces bio pravedan. Zašto je Sberbank odbio roll-up kredit? Vjerojatno zato što ga je i sam još u travnju nudio Ramljaku, kada je povjereniku trebalo 80 milijuna eura. Ramljak tada nije htio pristati na taj model, proglasivši ga prekompliciranim i, što je još važnije, nezakonitim.

No dva mjeseca kasnije isti model postao je odjednom zakonit. Sberbanku je ponuđeno da novim kreditom pokrije znatno manje starog duga nego vlasnicima obveznica, i to računajući nominalnu cijenu. Tu je napravljena prva i ključna neravnoteža među vjerovnicima.

Kreditom dio vjerovnika privilegiran i preuzeo kompaniju

Kvotu uvrijeđenog Sberbanka preuzeli su potom vlasnici obveznica predvođeni američkim strvinarskim fondom Knighthead, koji su time dodatno podebljali već u startu privilegiranu ponudu. Ugovorom o kreditu i formalno su zavladali Agrokorom, praktički onemogućivši državi da smijeni Ramljaka. Svrha golemog kredita od milijardu eura bila je pomiješati karte među vjerovnicima, tako da su se sudionici roll-upa progurali na vrh isplate.

Toliki iznos kredita nije bio nužan zbog očuvanja poslovanja, ali je bio nužan zbog "pomlađivanja" pojedinih starih dugova i stavljanja jamstava na najvrednije nekretnine. To je važno spomenuti jer mnogi ističu da Sberbank nije imao garancije za kredite. No, jamstva na nekretnine nije imao ni Knighthead, ali ih je kasnije uz pomoć Ramljaka osigurao.

Time su vlasnici obveznica, koji su ih pritom kupovali s golemim diskontom, postali budući najveći dobitnici među svim vjerovnicima i dana su im najčvršća jamstva u slučaju stečaja. Dobavljači su također sudjelovali u ovoj Ramljakovoj shemi, kupljeni su sa 150 milijuna eura koje su dobili od novog kredita. 

U nagodbu ulaze sa starim dugovima iako su isplaćeni?!

Koliko će nagodba biti pravedna, dovoljno govori činjenica da u stalno vjerovničko vijeće sudionici roll-upa ulaze prema potraživanjima koja su imali 10. travnja, iako su u međuvremenu dijelom isplaćeni. Ne samo da su neki od njih već dobili novac, nego će krojiti sudbinu, odnosno visinu otpisa ovima koji nisu dobili ni lipe. Svima onima koji nisu sudjelovali u roll-up kreditu, pa tako i prekriženom Sberbanku.

Prije par dana Rusi su postigli malu pobjedu jer se Lex Agrokor neće moći u cjelini provoditi u Sloveniji, dok je danas u Londonu Ramljak izjednačio – Sberbank je zaustavljen u naplati dok traje proces Izvanredne uprave. Ne treba vjerovati u slučajnosti, očito je objava tražbina, pa i strategija prema Rusima, ovisila o odluci u Londonu. Da je kojim slučajem Britanija odbila priznati Lex Agrokor, Ramljak bi osporavanjem ruskog duga riskirao brzu naplatu u Londonu.

Ruse prevario Todorić pa ih mislio smuljati Ramljak

Ruse je prvo prevario Todorić lažnim bilancama, a onda ih je pokušao preveslati Ramljak. Male su šanse da će se sada pokunjeni vratiti vladinu povjereniku, povući tužbe i ući u vjerovničko vijeće. Ključne stvari uostalom već su dogovorene prije nagodbe, neki će zahvaljujući roll-upu zaraditi 60 posto, drugima će otpis prelaziti 70 posto. 

Današnjom odlukom Ramljak zapravo gura Sberbank u nove tužbe, to je jedino što im preostaje s obzirom na to da im ne priznaje dug. Prvo protiv osporenog potraživanja, a onda bi mogla uslijediti i arbitraža protiv Hrvatske jer se država upetljala u privatnu kompaniju, poremetila jamstva i stvorila grupu privilegiranih i gubitnika.

Računi će na naplatu doći nekoj novoj vlasti. Investitorima je Ramljak jasno pokazao golemi rizik poslovanja u Hrvatskoj: odlukom državnog službenika može im preko noći nestati milijarda.

 

Pročitajte više