Antisemitizam u Francuskoj porastao za 74 posto

Foto: EPA

ANTISEMITIZAM je 2018. u Francuskoj porastao 74 posto, sa žaljenjem je ustvrdio francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner nakon nedavnih protužidovskih ispada u Parizu i okolici.

"Antisemitizam se širi poput otrova", istaknuo je Castaner u Sainte-Genevieve-des-Boisu, južnom predgrađu Pariza, gdje se na meti vandala našlo stablo zasađeno u sjećanje na Ilana Halimija, mladog Židova ubijenog 2006. godine.

Broj antisemitističkih djela narastao je s 311 u 2017. na 541 u 2018., dodaje ministarstvo unutarnjih poslova. Nazivajući ta djela "napadom na nadu", Castaner je rekao da vlada neće "dopustiti da ijedan od njih ostane nekažnjen".

"Napad na religiju napad je na Republiku"

"Napad na religiju, napad na Ilana Halimija, napad je na Republiku", istaknuo je ministar očito ganut, dodajući da su na "meti napada i katoličke crkve".

"U sučeljavanju s lošim vjetrovima antisemitizma Republika će se ujediniti. To je njezina čast, njezina dužnost", objavio je na Twitteru državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Laurent Nunez.

Drvo zasađeno u spomen na Ilana Halimija, na kojemu je i njegova fotografija, prepiljeno je pri dnu. Dvojica općinskih službenika koji su došli urediti mjesto uoči godišnje komemoracije u srijedu, pronašli su "dva mlada stabla, jedno potpuno, a drugo djelomično prepiljeno", objavila je nešto ranije općinska vlast koja je podnijela tužbu.

Prvo drvo posađeno je 2006., kada je mladić kojemu su bile 23 godine bio otet i mučen te je preminuo od zadobivenih ozljeda u pariškom predgrađu, a drugo na desetu obljetnicu njegove smrti.

Pročitajte više