Antivakseri napali zgradu televizije na Cipru, ozlijeđeno više ljudi

Ilustracija: EPA

PROTIVNICI cijepljenja i drugih protupandemijskih mjera napali su sinoć zgradu televizijske stanice Sigma na Cipru pri čemu je više osoba ozlijeđeno, neke i teško.

Prosvjednici su u svom agresivnom pohodu zapalili automobile zaposlenika televizije, parkirane pred zgradom postaje, na koju su bacali kamenje i zapaljiva sredstva, izvijestili su ciparski mediji. U napadu je ozlijeđeno najmanje 12 policajaca, dvoje od njih teško. Uhićene su dvije osobe.

Predsjednik: Ovo je udar na demokraciju

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades na Twitteru je napisao da je ovaj napad udar na demokraciju. Napad se dogodio u večernjim satima za vrijeme izravnog prijenosa vijesti.

"Vani je vatra i ljudi ulaze u zgradu. Ako nas policija čuje, molimo vas, poduzmite nešto", rekao je tijekom prijenosa vidno potresen i prestrašen voditelj emisije.

Oko dvije tisuće prosvjednika najprije su se okupile ispred predsjedničke palače u Nikoziji, zahtijevajući ostavku predsjednika Anastasiadesa. Kasno navečer došli su do zgrade TV postaje.

Građani sami plaćaju testiranje

Prema navodima tamošnjih medija, građani okupljeni na prosvjedu su vjerski fanatici i antivakseri, ali i ljevičarski i desničarski ekstremisti.

Prosvjednici kritiziraju mjere suzbijanja zaraze, između ostaloga protive se djelomično obaveznom cijepljenju, mjeri koja se odnedavno primjenjuje na Cipru. Riječ je o cijepljenju koje je obavezno za zdravstvene djelatnike, ili će, u protivnom, biti otpušteni bez naknade.

Za ulaz u restorane ili državne institucije građani moraju predočiti dokaz o cijepljenju ili negativnom testu, a testiranje plaćaju sami.

Pročitajte više