Čini se da je Anto Đapić "ugledni umjetnik ili radnik u kulturi", postao je član Kazališnog vijeća

Foto: Hina, Wikipedia

ANTO Đapić postao je član Kazališnog vijeća HNK Osijek, javlja Teatar.hr.

"Pomoću kojih trikova je Antu Đapića moguće kvalificirati kao 'uglednog umjetnika i radnika u kulturi' znaju samo zastupnici u Gradskom vijeću Osijeka", piše Teatar. hr u tekstu s naslovom "Anto Đapić postao je, zakonu usprkos, član Kazališnog vijeća HNK Osijek''.

Prema Zakonu o kazalištima, Kazališno vijeće javnog kazališta i javne kazališne družine imaju tri, pet ili sedam članova od kojih većinu imenuje predstavničko tijelo osnivača iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi, koji nisu djelatnici županijskog ureda državne uprave nadležnog za poslove kulture županije na čijem području kazalište djeluje, odnosno gradskog ureda nadležnog za poslove kulture, a ostale članove iz svojih redova biraju kazališni umjetnici.


Članovi kazališnog vijeća imaju pravo na novčanu naknadu za svoj rad u visini koju odredi osnivač i koja se isplaćuje na teret osnivača.

Đapić je također bivši vlasnik plagiranog magisterija.



Prepisao 116 stranica diplomskog rada

Jedan od najpoznatijih slučajeva, onaj koji je uveo plagiranje na velika medijska vrata, slučaj je Ante Đapića. Njemu su 2000. godine oduzeli titulu magistra znanosti zato što je prepisao 116 od ukupno 176 stranica svog diplomskog rada. Prepisao ih je iz knjige svog mentora, dr. Borisa Kandarea.

Međutim, Đapića i njegovog mentora su oslobodili optužbi 2005. na Općinskom sudu u Splitu. Presudu su, iako je dokazano da je prepisao, obrazložili tako što se "time trebalo baviti Fakultetsko vijeće splitskog Pravnog fakulteta koje mu je dodijelilo akademski stupanj magistra pravnih znanosti."

>> Đapić oslobođen krivnje iako je dokazano da je prepisao magisterij

Napomenimo, Đapića je oslobodio sudac Robert Pešutić, inače brat osnivača bolskog HSP-a, stranke kojoj je Đapić tada bio predsjednik.

Đapić je nakon presude još i poručio novinarima kako bi ona trebala biti opomena svima koji se služe pravosuđem za politički obračun.
 

Pročitajte više