Antunović: Klarićeva izjava o slanju vojnika u Irak rezultat površnosti

MINISTRICA obrane Željka Antunović ocijenila je danas da je izjava pučkog pravobranitelja Ante Klarića o protuustavnosti odluke o slanju hrvatskih vojnika u Irak rezultat površnosti i neinformiranosti.

Cijenim angažiranost pučkog pravobranitelja kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i ustanovnosti, ali ne mogu biti zadovoljna njegovom površnošću, izjavila je Antunović novinarima u Banskim dvorima.

Istaknula je da hrvatska država nema namjeru, niti je pomišljala da bilo kojeg građanina ili vojnika pošalje u rat, niti da bilo kome izda takvu zapovijed.

Sudjelovanje u uspostavi mira u Iraku nema veze s ratnim operacijama, rekla je Antunović.

Ističe da će, ako i kada Hrvatski sabor donese odluku, u Irak ići isključivo oni koji to dobrovoljno žele.

U dopisu Vladi i saborskim odborima pučki pravobranitelj Ante Klarić upozorava ih da ne donesu odluku o mogućem slanju hrvatskih vojnika u Irak, jer je, kaže, suprotna Ustavu.

Antunović kaže da joj se čini da je u pitanju nešto drugo, ne tek zaštita nečijih prava i interesa, da se ne može oteti dojmu da pučki pravobranitelj nema dovoljno informacija, da ih nije zatražio od MORH-a.

Ne mogu biti previše konkretna, odgovorila je ministrica upitana što misli pod nečim drugim.

Ponovila je kako smatra da se radi o pravobraniteljevoj površnosti.

Reagirati treba ako ima osnova, ali prije toga treba i prikupiti prave informacije, a ne reagirati na temelju novinskih članaka, izjavila je Antunović.



Pročitajte više