Antunović: Štrajka nema niti u jednom segmentu oružanih snaga

MINISTRICA obrane Željka Antunović izjavila je danas da štrajka nema niti u jednom segmentu oružanih snaga, pa tako ni u ratnom zrakoplovstvu.

Pozivajući se na izjave vojnih pilota iz Hrvatskog vojnog učilišta ´Rudolf Perešin´ u Zadru, jedan dnevni list jučer je objavio da je 60 vojnih pilota instruktora na redovitom dnevnom liječničkom pregledu u ponedjeljak reklo da zbog depresije nisu sposobni za letenje. Kao razlog ´tihog štrajka´ taj list navodi nezadovoljstvo pilota Pravilnikom o dodatku na plaću i načinu isplate plaće pripadnicima Oružanih snaga, po kojem su plaće vojnih pilota smanjene između 1.000 i 2.000 kuna.

Novi sustav plaća je daleko bolji, pravedniji, racionalniji i u skladu sa svim standardima zemalja članica NATO-a, što je pozitivan iskorak u odnosu na ono što smo imali, ustvrdila je ministrica obrane razgovarajući danas s novinarima.

Pojašnjavajući zašto prilikom isplate prve plaće po novom obračunu neki pripadnici ratnog zrakoplovstva nisu dobili dodatke rekla je da je riječ o kašnjenju prilikom obračuna.

´Oni to znaju i dobit će zaostatke´, ustvrdila je Antunović.

Kao neprihvatljive je odbacila i ´dezinformirajuće usporedbe´ pilotskih plaća s plaćama u nekim drugim europskim zemljama, kazavši da ´ratno zrakoplovstvo, kao i ostali dijelovi Oružanih snaga, može biti plaćeno jedino u okviru mogućnosti i prosjeka na razini Hrvatske´.

Objasnila je da su neki dodatci smanjeni zato što su bili neusklađeni sa plaćama, i što su ponekad bili i dvostruko veći od samih plaća.

Želimo razgovarati o argumentima, a ako je u novom modelom učinjena pogreška spremni smo to ispraviti, rekla je i dodala da je neodgovorno zbog vlastitog nezadovoljstva uznemirivati javnost.

´Problemi i nezadovoljstva postoje, ali nema štrajka i ugroženosti sustava zapovijedanja, a još manje postoji ugroženost temeljnih interesa i zadaća Oružanih snaga u odnosu na čuvanje suvereniteta, i stabilnosti Republike Hrvatske´, zaključila je ministrica obrane.

Pročitajte više