Anušić najavio posjet ZTC-u radi rješavanja problema u funkcioniranju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar obrane Ivan Anušić najavio je svoj skorašnji posjet Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC) nakon što se danas u razgovoru s predsjednikom Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu Marijanom Luketićem složio da postoje problemi u funkcioniranju ZTC-a. 

Kako je priopćilo Ministarstvo obrane, ministar Anušić i predsjednik sindikata ZTC-a Luketić dogovorili su daljnje aktivnosti nakon što je utvrđeno kako postoji obostrana volja da se problemi što prije riješe na korist tvrtke i radnika.

Sindikat je prošlog tjedna poslao otvoreno pismo predsjedniku vlade, ministrima obrane, branitelja i državne imovine te Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), ali i medijima, u kojem navodi da se na čelo ZTC-a uporno dovode osobe iz vojnog sustava koje nemaju znanja ni potrebnog iskustva za vođenje jednog trgovačkog društva te da ih poslovanje i uspjeh ZTC-a ni ne zanimaju jer imaju dobre ugovore i zajamčene otpremnine.

Sindikat traži hitno rješavanje problema upravljanja ZTC-om, povećanje plaća i zaustavljanje diskriminacije

ZTC-ov sindikat u pismu je upozorio da će takvo loše upravljanje dovesti do ugrožavanja priprema za protupožarnu sezonu i uspostavljanja Hitne helikopterske službe.

Uz to, sindikat tvrdi da se bez objašnjenja odbijaju ponude stranih ulagača koji bi investirali u tu tvrtku, zbog čega je ZTC ''iz ozbiljnog i kvalitetnog projekta i s potencijalom za razvoj postao 'bolesnik' s kojim se ne zna što dalje - održavati na životu, ugasiti ili izliječiti. Ili ga se namjerno uništava''.

Stoga u sindikatu traže hitno rješavanje problema upravljanja ZTC-om, povećanje plaća i zaustavljanje diskriminacije. Izvijestili su da je zbog neuspjelih kolektivnih pregovora pokrenut postupak mirenja te da će ako bude neuspješan, radnici stupiti u štrajk.

Anušićev prethodnik Mario Banožić u više je navrata odbacivao navode da MORH ima ikakve ingerencije nad ZTC-om navodeći da je centar trgovačko društvo u vlasništvu Republike Hrvatske i u nadležnosti CERP-a.

Pročitajte više