Anušić: Nećemo imati dovoljno mandata s onim partnerima s kojima smo do sada radili

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

HDZ-ov Ivan Anušić komentirao je rezultate izlaznih anketa.

"Izlazne ankete su izlazne ankete. Kao i one što su bile prije, koje su nam davale nešto malo više nego ove ankete. Vjerujem da ćemo se penjati kako bude prolazilo vrijeme i kako budu stizali konkretni prebrojani listići. Vjerujem da ćemo ići na 61-62 mandata", rekao je Ivan Anušić za RTL.

Komentirao je da je to manje nego prije 4 godine. "Je, manje je, naravno da je manje, treba izanalizirati zašto i iz kojeg razloga je manje, vidjeti gdje nismo učinili dovoljno nego što je trebalo učiniti", kaže. "Partneri s kojima ćemo slagati novu vladu svakako moraju sada uključivati i nove partnere, očigledno je da nećemo imati dovoljno s onim partnerima s kojima smo do sada radili, da ćemo uključiti i pozvati u vladu i nove partnere", kazao je.

Na pitanje hoće li to biti DP, kaže: "Prirodno nameće se da bi to trebao biti Domovinski pokret, svakako s Možemo ne možemo slagati vladu."

Na pitanje je li se on čuo s premijerom te jesu li krenuli prema DP-u, Anušić kaže da su "oni gore sada razgovarali". "Je li netko preuzeo zadaću, to će odlučiti premijer. Vidjet ćemo tko će s njima kontaktirati, tko će s njima razgovarati", rekao je.

"Domovinski pokret sada po anketama ima 13 mandata i mislim da su oni kompaktni"

Upitan je li HDZ-u bliža struja oko Marija Radića, s obzirom na to da se priča o raskolu u DP-u, rekao je da ne zna dolazi li do raskola.

"Domovinski pokret sada po anketama ima 13 mandata i mislim da su oni kompaktni, ne bi trebalo biti nikakvih ovih i onih struja. Oni će u predsjedništvu donijeti odluke kako će ići dalje, ali to ne bi ja komentirao", kaže.

Na pitanje je li problem što su oni komentirali da ne bi sa SDSS-om, kaže da nije problem ako oni ne žele sa SDSS-om, niti ako oni (HDZ) žele s DP-om, ili s manjincima. "Sada je sve stvar pregovora. Pregovori će trajati; ključna je matematika, ništa više. 76 ruku je ključno i vidjet ćemo kako će se to posložiti", dodao je.

"Politika se ne može voditi nikakvim ultimatumima, niti ucjenama, pa to mislim i sada ovog puta", rekao je. Smatra da je Plenković dobar pregovarač te da je do sada pregovarao mnoge stvari za Hrvatsku i u vanjskoj i u unutarnjoj politici.

Pročitajte više