Potraga za nestalim roniocem i dalje traje: Pomozite u potrazi!

Foto: Obiteljska fotografija, Google Maps

KAKO jutros doznajemo iz Lučke kapetanije Split, i dalje traje potraga za 42-godišnjim roniocem Antom Simonellijem koji je nestao u utorak u popodnevnim satima.

On je sa suprugom došao do otočića Budikovac odakle se gumenjakom otisnuo u smjeru Korčule. Gumenjak je pronađen oko 4,5 nautičke milje istočno od Visa. Kako nam je kazala njegova supruga, trebao se s ronjenja vratiti oko 17 sati, no nije ga bilo. Dva sata kasnije ona je alarmirala sve potrebne službe koje su odmah krenule u potragu.

Prikupljena pomoć za angažiranje privatnih aviona za potragu

Budući da je područje potrage ogromno, u potragu su uključeni i privatni letovi. Sat vremena letenja košta od 600-1000 kuna.

"Dragi svi, hvala svima puno na pomoći, do sad je stiglo preko 40.000 kuna i trebalo bi pokriti troškove", zahvalila je svima putem Facebooka Antina supruga Jasmina te zamolila da se, budući da je prikupljeno dovoljno novca, broj računa više ne objavljuje u medijima: "Nemojte me krivo shvatiti, hvala vam što se se uključili ali dovoljno mi je bed primati novce od obitelji, prijatelja i poznatih, ali nije mi ugodno da to postane nacionalno prikupljanje, tako da pls nemojte dalje dijeliti broj, pogotovo ne u medije. Ne bih željela da ispadne da ikoga i ičiji trud omalovažavam, tako da shvatite i oprostite... Hvala i pozdrav!".

Ni nakon cjelodnevne potrage još uvijek mu nema traga

"Dragi svi, hvala na shareanju i lijepim željama. Dobila sam info da 195 nekima govori da se ne treba uključivati. Naime, boje se gužve na samoj pličini gdje je bio gumenjak i gdje bi ronioci trebali zaroniti. Tako da vas sve koji imate glisere molim da pretražujete more istočno od te pličine, prema Korčuli i Lastovu. Hvala!", napisala je u ponedjeljak oko 18 sati na svom Facebook profilu supruga nestalog ronioca, Jasmina.


Kartu s područjem na kojem pretpostavljaju da bi trebalo tražiti Antu, poslao nam je njegov prijatelj

S obzirom da se radi o iskusnom roniocu i instruktoru ronjenja na dah, pretpostavlja se da ga je vjetar odnio na pučinu, pa njegova supruga apelira na sve koji su u blizini sa svojim gliserima da pomognu u potrazi.

"Roni valjda već 30 godina, išao je na mjesto na kojem je ronio puno puta. Imao je na sebi maskirno ronilačko odijelo, i postoji mogućnost da ga nađu negdje na pučini jer je struja dosta jaka tamo gdje je ronio, a jučer je puhao jak sjeverozapadni vjetar koji stvara jako velike valove i površinsku struju koji su nosili sve od Hvara prema Korčuli", kazala nam je u ponedjeljak njegova supruga Jasmina.

I spasioci su se usmjerili na traganje po površini, stoga im je jučer ujutro i zrakoplov stigao u pomoć koji iz zraka nadgledava cijelu površinu.

"Molim sve koji se sa svojim brodicama nalaze na potezu oko Hvara, Korčule, Lastova i Visa da nam pomognu u potrazi, od mjesta na kojem je Ante ronio vjetar je puhao prema Korčuli i Lastovu. Također, mogu se svi koji žele pomoći i javiti na 195 te će biti upućeni u određeni kvadrant gdje će pretraživati područje", poručuje Jasmina koja čeka nove vijesti zajedno s njihovim dvogodišnjim sinom.

 

 

 

Traje potraga

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je  5. kolovoza u 20.52 sati informaciju od postaje Pomorske policije Split o nestanku ronioca na dah na relaciji između otoka Visa i Korčule, slijedom čega je Središnjica odmah pokrenula koordiniranu akciju traganja i spašavanja na moru sa nadležnom Lučkom kapetanijom Split, Pomorskom policijom i Obalnom stražom, izvijestili su.

Prema podacima koje je Središnjica zaprimila od Pomorske policije nestanak ronioca A.S. (rođen 1972. godine), hrvatski državljanin, prijavila je njegova supruga J.G.S. u nedjelju u 19.10 sati nakon što je nestali započeo ronjenje oko 15 sati na istočnoj strani otoka Visa, gdje je doplovio sa suprugom u vlastitoj brodici od koje se potom u ronjenje otisnuo drugim, pomoćnim plovilom tipa gumenjak, navodno prema istoku u smjeru otoka Korčule.

Policijski službenici u nedjelju navečer dva sata nakon uključenja u potragu pronašli su napušteni gumenjak nestalog ronioca usidren uz obalu otoka Visa, te su tada i dojavili u Središnjicu o nestanku ronioca.

Potraga za nestalim dalje je nastavljena u sklopu akcije traganja i spašavanja na moru koju je pokrenula i koordinira MRCC Rijeka sa dva plovila splitske Pomorske policije i plovilom Lučke kapetanije Split.

Pročitajte više