Apple brani proizvođača iPhona čijih je 13 radnika izvršilo samoubojstvo



IZVRŠNI direktor Applea Steve Jobs stao je u obranu tajvanske tvrtke koja proizvodi iPhone i u čijim je kineskim tvornicama ukupno 13 radnika izvršila samoubojstvo.

"Foxconn ne izrabljuje radnike", rekao je na konferenciji za novinare u SAD-u, dodavši da Apple i Foxconn zajednički pokušavaju otkriti zašto se ubilo deset radnika u njihovoj kineskoj tvornici. Još tri radnika u drugim Foxconnovim tvornicama je također nedavno počinilo samoubojstvo.

Tajvanska tvrtka odmah je reagirala najavivši porast plaće od 30 posto radnicima na proizvodnoj traci. Foxconn je ranije najavio povišicu od 20 posto radnicima koji mjesečno zarađuju oko 900 jena, odnosno oko 780 kuna.

"Nadamo se da će povećanje plaće pomoći životnom standardu radnika i omogućiti im više slobodnog vremena, što je dobro za njihovo zdravlje", rekao je dužnosnik Hon Haija, "tvrtke-majke" Foxconna.



"Radnici u tvornicama imaju restorane, kino i bazene"


Hon Hai Precision je najveći svjetski proizvođač potrošačke elektronike i zapošljava 800.000 ljudi širom svijeta, najviše u Kini. Foxconn izrađuje različite proizvode za kompanije poput Applea, Della i Nokije.

Samoubojstva radnika su skrenula pozornost na teške uvjete u kojima rade do 12 sati dnevno, šest dana tjedno. Steve Jobs brani situaciju i tvrdi da uvjeti proizvodnje uopće nisu tako loši. "Kada odete tamo, vidite da se radi o tvornici, ali u sklopu koje se nalaze restorani, kino-dvorane, bolnice i bazeni. Za tvornicu je to sasvim lijepo", rekao je Jobs.

Pročitajte više