Apple može putem 3G-a deaktivirati aplikacije vašeg iPhonea

NA NOVIM iPhone 3G uređajima, prema pisanju nekih foruma, Apple može onesposobiti App Store softver daljinskim putem i time vam onemogućiti korištenje nekih aplikacija.

Reakcija korisnika na ovakve napise je bila vrlo burna jer zašto bi itko "prtljao" po njihovim aplikacijama i telefonu uopće ako su ga pošteno i skupo platili. App Store je Appleov proizvod koji služi za kupovanje aplikacija napravljenih od strane Applea ili nekih neovisnih programera, a u ponudi je trenutno oko 1.000 aplikacija, što besplatnih, što ne.

Informatičari napominju kako takav nadzor, ako gledamo s druge strane, može biti izuzetno koristan. Primjerice, Apple ovim putem ima izvrsnu kontrolu sigurnosti jer na isti način na koji briše "korisne" aplikacije s iPhonea 3G, može voditi računa i o problematičnim aplikacijama, ili čak virusima.

S druge strane, Apple je stvorio svoju reputaciju na sigurnosti i kvaliteti te zbog mogućnosti distribucije "amaterski" proizvedenih aplikacija putem App Storea, mogla bi mu se nanijeti šteta. Stoga, Apple ovim potezom čuva prvenstveno sebe, ali i svoje korisnike.

V.M.

Pročitajte više