Apple predstavio iPhone

U UTORAK, na godišnjoj Macworld konferenciji u San Franciscu, Steve Jobs, izvršni direktor korporacije Apple predstavio je dugo priželjkivani uređaj iPhone kojeg karakterizira samo jedna tipka i brojne operacije koje se biraju na ekranu osjetljivom na dodir. Posve je jasno da ga se s razlogom mogu pribojavati svjetski proizvođači telefona.

Jobs je kazao da će pojava iPhonea dovesti do revolucije u telekomunikacijskom sektoru i pregaziti aktualnu generaciju smart telefona.

Elegantni iPhone kombinacija je telefona, IPoda i ručnog računala. U usporedbi s ostalim smart phone uređajima na tržištu, u prvom redu razlikuje se po tome što ima samo jednu tipku na ekranu. Za navigaciju je ključna "multi-tach" podrška koja istovremeno omogućuje korištenje više prstiju i biranje više operacija. Ekran je dijagonale 89 mm i rezolucije od 320x480 (160 piksela po inču).

iPhone debljine svega 11,6 mm ima 2 megapikselnu kameru, a povezivanje s drugim uređajima omogućuje mu Bluetooth 2.0 i. Na internet se spaja pomoću bežične tehnologije Wi-Fi, a za surfanje koristi pretraživač Safari.

Apple u suradnji s partnerom kompanijom Cingural Wireless na europsko tržište iPhone će lansirati u zadnjem tromjesječju 2007., dok bi se na azijskom tržištu trebao pojaviti tek u 2008. Ovisno o modelu, cijena uređaja kretat će se između 499 i 599 američkih dolara.

Ovaj inovativni uređaj, kao vjeruju u kompaniji koja je iz svog imena ispustila ime Computer, donijet će joj poziciju lidera na tržištu prijenosnih digitalnih medijskih uređaja. Da za Apple dolaze sjajna vremena pokazuje nagli rast cijene dionice koja je nakon predstavljanja IPhonea skočila za 8 posto.

Foto. AFP

Pročitajte više