ARAFAT ODAO POČAST "MUČENIKU" ABUU ABASU; SLJEDBENICI ZA NJEGOVU SMRT OPTUŽUJU SAD

Palestinski predsjednik Jaser Arafat odao je u srijedu počast Abuu Abasu, vođi Fronte za oslobođenje Palestine (PLF), koji je preminuo u ponedjeljak u američkom zatvoru u Iraku, nazvavši ga "mučenikom".

U priopćenju koje je prenijela službena agencija Wafa, Arafat i palestinsko vodstvo

objavili su smrt "borca mučenika Abasa, bivšeg člana izvršnog odbora PLO-a i glavnog tajnika PLF-a".

Oni su odali počast "izuzetnom borcu i nacionalnom vođi koji je posvetio život služenju svom narodu i svojoj domovini".

Vijest o smrti Abua Abasa, pravim imenom Mohamada Abasa, u američkom zatvoru u Iraku, objavljena je u utorak navečer.

Abasovi sljedbenici izjavili su u srijedu da smatraju "Amerikance odgovornima za njegovu smrt". "Pustili su ga da polako umre u zatvorskoj ćeliji uskrativši mu slobodu. Njegovo je zatvaranje bilo ilegalno, a uvjeti u zatvoru loši", rekao je Omar Sheble, član PLF-a.

Abas je bio mozak otmice talijanskog broda Achille Lauro u listopadu 1985. tijekom koje je jedan američki Židov invalid ubijen i bačen u more. Abas nije bio na tom brodu tijekom operacije koja je osramotila Arafatovu Palestinsku oslobodilačku organizaciju. Veći dio posljednjih 17 godina proveo je u Iraku izbjegavajući da ga uhvate SAD ili Italija.

Italija je oslobodila Abasa nakon što su američki ratni zrakoplovi prisilili njegov zrakoplov da sleti na Siciliju nakon otmice, ali ga je kasnije osudila u odsutnosti na doživotni zatvor.

(Hina) xkga ybr

Pročitajte više