Arafat pri svijesti, čeka se dijagnoza

LIJEČNICIMA će trebati "nekoliko dana" da postave dijagnozu Jaseru Arafatu, ali palestinski je predsjednik pri svijesti i u dobrome stanju stigao u petak u Francusku, rekla je jedna palestinska diplomatkinja.

"Drago nam je što je mogao putovati i što je stigao pri svijesti i u dobrome stanju", rekla je Leila Shahid, izaslanica Palestinske samouprave u Parizu, nakon što je Arafat doputovao sa Zapadne obale u Francusku.

"Predsjednik Arafat ima želučanu gripu već najmanje tri tjedna, ali očito to nije sve", dodala je.

Liječnici kažu da 75-godišnji Arafat možda ima leukemiju. Iz Zapadne je obale u petak otišao prvi put u zadnje dvije i pol godine. Otputovao je u Francusku na liječenje u vojnoj bolnici u Clamart, u jugozapadnome predgrađu Pariza.

Leila Shahid kaže da će glavnom Arafatovu liječniku trebati "nekoliko dana da završi pretrage i postavi pravu dijagnozu".

U Arafatovo ime ona je zahvalila francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu što je dopustio liječenje u Francuskoj. Prema njezinim riječima, Arafatovu su stanju pridonijeli nezdravi uvjeti u kojima je živio zadnjih godina.

Izraelske su snage Arafata držale zapravo u kućnom pritvoru jer nije smio otići iz sjedišta u Ramallahu. Izrael Arafata optužuje za poticanje nasilja nakon propasti mirovnih pregovora prije četiri godine, a on te optužbe opovrgava.

(Hina) xvm ydgk

Pročitajte više