ARAFAT SE SUGLASIO S PODJELOM OVLASTI S KOREIJEM U SFERI SIGURNOSTI

Palestinski predsjednik Jaser Arafat suglasio se u subotu s podjelom ovlasti između ministarstva unutarnjih poslova i vijeća za nacionalnu sigurnost, čime bi trebalo biti završen spor s premijerom Ahmedom Koreijem i omogućeno formiranje nove vlade palestinske samouprave.

Korei je predložio da Hakam Balawi, kandidat Arafatova Fataha za mjesto ministra unutarnjih poslova, odustane od kontrole nad palestinskim snagama sigurnosti.

Kontrolu bi umjesto ministarstva imalo vijeće za nacionalnu sigurnost, koje je pod okriljem Arafata, ali se u njemu nalazi i Koreijev čovjek general Naser Yousef, čiju je kandidaturu za ministra unutarnjih poslova Fatah odbacio.

"Ministar unutarnjih poslova najvjerojatnije će biti Balawi, koji će imati administrativne ovlasti, dok će sigurnosna pitanja voditi vijeće na čelu s Arafatom", rekao je Korei nakon sastanka s Arafatom u Ramallahu.

Spor između Arafata i Koreija odgodio je formiranje palestinske vlade nakon što je 30-dnevni mandat prijelazne vlade istekao ovoga tjedna.

Time je dodatno usporeno provođenje mirovnih smjernica, te odgođen mogući nastavak mirovnih pregovora s Izraelcima.

Pročitajte više