Arafat tvrdi da neće ostati po strani, kritizira Sharona

PALESTINSKI čelnik Jaser Arafat upozorio je u ponedjeljak da neće ostati po strani nakon stupanja na dužnost nove vlade te da izraelski premijer Ariel Sharon nije spreman platiti cijenu mira.

Uoči sjednice palestinskog parlamenta na kojoj treba biti potvrđen palestinski premijer Mahmoud Abbas i njegova vlada, palestinski je predsjednik izjavio za izraelski list Maariv da nema namjeru isčeznuti.

"Ja sam izabrani predsjednik palestinskog naroda... cijeli svijet to zna", rekao je Arafat. "Namjeravam izraziti dobrodošlicu nizu čelnika koji će doći ovdje u Ramallah da se sastanu sa mnom u dolazećim tjednima".

Arafat je nedavno primio u odvojene posjete nekoliko europskih diplomata. Unatoč zamjerkama Izraela, japanski ministar vanjskih poslova Yoriko Kawaguchi planira se sastati s palestinskim čelnikom u utorak.

Međutim, SAD podržavaju Izrael i izbjegavaju Arafata optužujući ga da nije učio dovoljno da zauzda palestinske militante.

Arafat sa svoje strane odbacuje te optužbe i tvrdi da "Sharon nije spreman platiti cijenu mira".

Sharonova desničarska vlada dala je do znanja Abbasu da ne treba očekivati nikakve značajne mjere izgradnje povjerenja, kao što je povlačenje vojnika sa Zapadne obale i Gaze, sve dok ne povede "ozbiljnu borbu protiv terorizma".

Pročitajte više