Arafat zatražio od kvarteta da odmah pokrene mirovni proces

PREDSJEDNIK Palestinske samouprave Jaser Arafat uputio je pismo zemljama članicama kvarteta za Bliski istoku pozvavši ih da ´odmah´ pokrenu mirovni proces, doznaje se od službenog izvora.

´Arafat je uputio pisma članovima kvarteta tražeći od njih da učine sve što je u njihovoj moći za trenutačno pokretanje mirovnog procesa´, izjavio je palestinski pregovarač Saeb Erakat.

Kvartet koji okuplja predstavnike Sjedinjenih Država, Rusije, Europske unije i UN-a, treba se sastati 20. prosinca u Washingtonu kako bi proučili ´plan puta´ koja među ostalima predviđa osnivanje palestinske države do 2005.

Oni moraju što prije intervenirati kako bi okončali izraelsku agresiju, uništenja kuća, ubojstva i okupacije kako bi se predsjednički i parlamentarni izbori mogli odvijati u Zapadnoj obali i pojasu Gaze, dodao je.

Ti izbori su predviđeni za 20. siječnja, ali izborno povjerenstvo se treba okupiti u četvrtak kako bi donio odluku o mogućoj odgodi, radi ponovne izraelske okupacije najvećeg dijela Zapadne obale nakon vala palestinskih samoubilačkih atentata u Izraelu.

Pročitajte više