Arapi očekuju nove napade ako SAD ne promijeni politiku u regiji

ARAPSKE zemlje, njihovi dužnosnici i građani, osudili su u srijedu smrtonosne bombaške napade u Saudijskoj Arabiji i mnogi vjeruju da će biti nasilja sve dok Washington ne promijeni svoju spornu politiku u regiji.

"Iako su to bili zločinački, samoubilački napadi, eksplozije u Rijadu pokazuju da američka politika žanje ono što je posijala", napisao je komentator Hazem Abdel Rahman u egipatskom poluslužbenom dnevniku al-Ahram.

"Osuđujem ubijanje ljudi na takav način, ali moramo pogledati...ono što SAD radi u regiji", rekao je Ahmad, libanonski student koji je odbio dati svoje puno ime.

"Ti će se napadi nastaviti", dodao je. "Svaki put kada SAD radi stvari kojima ponižava Arape i muslimane ona ohrabruje te fundamentaliste".

Veliki broj država na Bliskom istoku, od Irana do Egipta, osudile su napade automobilom bombom u Rijadu, izvršene u ponedjeljak, u kojima su poginule najmanje 34 osobe, uključujući 10 Amerikanaca. Neke su države priopćile da ti napadi krše učenje Islama.

Palestinski predsjednik Jaser Arafat i čelnik Arapske lige Amr Moussa također su osudili napade.

Abdel-Aziz al-Rantissi, visoki dužnosnik Hamasa, rekao je za Reuters: "Ono što se dogodilo u Rijadu dokazalo je da je SAD-u glavni neprijatelj njezina vlastita politika".

Pročitajte više