Arapi za krvoproliće u Bagdadu okrivljuju Ameriku

VEĆINA arapskih medija krivnju za zadnje krvoproliće u Bagdadu pripisuju Sjedinjenim Državama, tvrdeći da najjača svjetska sila nije uspjela uspostaviti sigurnost u Iraku.

"Irak je u ponedjeljak, prvog dana ramazana, postao poprištem krvoprolića. Okupacijske snage izravno snose odgovornost jer su u Iraku stvorile nestabilnost", piše dnevni list al-Khaleej koji izlazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Isti dnevnik tvrdi da će napad na bagdadsko sjedište Crvenog križa samo produljiti američku okupaciju koju mnogi u zemlji vide kao slabo prikriveni kolonijalizam.

"Napad na humanitarnu udrugu služi okupaciji, ne služi tome da se ona dokonča nego je produljuje", piše al-Khaleej.

Egipatski list Al-Akhbar piše da je poruka napada jasna: "Jedini način da se SAD izvuče iz slijepe ulice jest da izbjegne odvlačenje u baruštinu, te ubrza predaju vlasti Iračanima".

Jemenski novinar Fares Ghanim poručuje da američke pogreške vode ljude u očaj. "Ako se nastavi ovakvo sigurnosno stanje, bit će to plodno tlo za muslimanske ekstremiste koji se žele osvetiti Amerikancima", tvrdi Ghanim.

Vodeći saudijski list Al-Riyadh piše da se SAD mora odreći svojih hegemonijskih snova ili će se suočiti s novim napadima. "U Bagdadu je prsnuo politički mjehur. Hoće li slijediti nove eksplozije ili će, u pogledu američkog sna o hegemoniji, prevladati glas razuma", pita se taj dnevni list.

Službeni Teheran ocjenjuje da se "ne može opravdati ubijanje ljudi u ime protuameričke kampanje". "Dapače, što je veća nesigurnost u Iraku, Amerikanci će dulje ostati", ocijenio je parlamentarni iranski zastupnik Reza Yousefian.

Pročitajte više