Argentinci se prisjetili brutalne vojne diktature. Predsjednik okrivio komuniste

Foto: EPA

Tisuće Argentinaca diljem zemlje izašle su jučer na ulice kako bi obilježili godišnjicu vojnog udara iz 1976.godine, a osmogodišnju vladavinu vojne hunte obilježile su represija, mučenja i nestanci više desetaka tisuća ljudi.  

Nekoliko skupina aktivista za ljudska prava okupilo se u glavnom gradu Buenos Airesu, gdje su mahali transparentima, pjevali pjesme i nosili fotografije ubijenih i nestalih osoba tijekom diktatorske vladavine. Prema procjenama organizacija za ljudska prava, oko 30 tisuća ljudi je oteto, mučeno i ubijeno tijekom vojne diktature od 1976. do 1983.

Čak ni dojenčad nije bila pošteđena

Većinom je bila riječ o studentima, članovima sindikata i opozicijskih stranaka, no u nekim slučajevima čak ni dojenčad nije bila pošteđena otmica, ilegalnih posvajanja ili prodaja.

"Dan danas mnoge obitelji u Argentini traže svoju nestalu djecu. Svake se godine prisjećamo tog datuma, 24. ožujka, kako ne bi ponavljali pogreške iz prošlosti", rekao je Rolando Gutierrez, 45-godišnji učitelj koji je izašao na ulice glavnog grada.

Nedjeljni prosvjedi u povodu obljetnice bili su prvi u mandatu ultraliberalnog predsjednika Javiera Mileija, koji je stupio na dužnost 10. prosinca prošle godine i kojega kritičari prozivaju da relativizira zločine počinjene tijekom brutalne vojne diktature.

Milei: Brojka od 30.000 nestalih je upitna

Potpredsjednica Argentina Victoria Villarruel branila je vojne časnike osuđene za zločine protiv čovječnosti, dok je Vlada predsjednika Mileija objavila video u kojem su glavni protagonisti žrtve napada komunističkih grupacija iz razdoblja prije uvođenja vojne diktature. 

"Ovo je za cjelovitu sliku, kako bi mogli imati istinu i pravdu", napisao je argentinski predsjednik na X-u gdje je podijelio spomenuti video. Uz to, brojku od 30 tisuća nestalih osoba od 1976. do 1983., Milei smatra upitnom.  

S druge strane, Estela de Carlotto, predsjednica jedne od organizacija za ljudska prava posvećenih pronalasku ukradene i nelegalno posvojene djece tijekom vladavine vojne hunte, zalaže se za zakon kojim bi se kažnjavali svi koji negiraju zločine vojne diktature. 

Pročitajte više