Argentinski "Anđeo smrti" osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu

BIVŠI argentinski mornarički oficir Alfredo Astiz osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u razdoblju od 1976. do 1983., javlja BBC.

Astiz, poznat i pod nazivom "Plavi anđeo smrti" proglašen je krivim zbog mučenja i ubojstava, a neke od njegovih žrtava bile su i dvije časne sestre, osnivačice udruge za zaštitu ljudskih prava "Mothers of the Plaza Mayo".

Zajedno s Astizom na doživotne je kazne zbog zločina protiv čovječnosti osuđeno još deset bivših vojnih i policijskih časnika.

Svi su oni radili u Mornaričkoj školi za mehaniku u Buenos Airesu, poznatoj i pod nazivom Esma - koja je bila najveći tajni centar za mučenje i ubijanje, a postavila ga je vojska za vrijeme takozvanog "Prljavog rata".

Od pet tisuća zatvorenika koji su završili u Esmi, njih 90 posto nije preživjelo. Neke zatvorenike smaknuo je odred za streljanje, drugi su drogirani, no živi bacani iz aviona u Atlantik. 70-ak preživjelih bili su svjedoci u suđenju koje je trajalo 22 mjeseca.

Simbol opresije

Skupine za zaštitu ljudskih prava godinama su lobirale za to da se počinitelji tih gnjusnih zločina istjeraju pred lice pravde, stoga su ljudi okupljeni pred sudnicom za vrijeme izricanja presude počeli slaviti.

59-godišnji Astiz jedan je od najozloglašenijih simbola opresije za vrijeme vojne vladavine u Argentini, a u svoju obranu na sudu je rekao da je svojim djelima branio Argentinu od "ljevičarskog terorizma", a sve optužbe je odbacio nazvavši ih političkom osvetom.

Prema nekim procjenama aktivističkih skupina, za vrijeme kampanje Astizovih naoružanih snaga protiv oporbenih aktivista i ljevičarske gerile ubijeno je ili nestalo oko 30 tisuća ljudi.

Pročitajte više