Arheolozi bez uspjeha u potrazi za Kleopatrinom grobnicom

KLEOPATRINA glava izrađena od alabastera i maska za koju se smatra kako je pripadala njezinom ljubavniku Marku Antoniju, pronađeni su u Aleksandriji u Egiptu.

Za pronalazak je zaslužan egipatsko-dominikanski tim arheologa, koji je pronašao još i brončani kip božice Afrodite i bezglavi kraljevski kip iz doba dinastije Ptolomejevića, koji su Egiptom vladali između 323. i 30. godine prije Krista.

Pronađeno je i dvadesetak brončanih novčića s naličjem Kleopatre u tunelima na dubini od 50 metara unutar hrama Tapsiris Magna, rekao je egipatski šef odjela za antikvitete Zahi Hawass.

Arheološki tim prvotno je tražio Kleopatrinu grobnicu, međutim Hawass je ustvrdio kako ipak nisu ništa bliže tom pronalasku nego prije, prenosi AFP. "Nismo našli nikakve dokaze koji upućuju na prisutnost bilo kakve grobnice", dodao je Hawas.

Otkriće Kleopatrine grobnice bilo bi najveće arheološko otkriće u Egiptu nakon pronalaska Tutankamonove grobnice 1922. godine. Kleopatra i Marko Antonije jedan su od najpoznatijih ljubavnih parova u povijesti. Počinili su samoubojstvo nakon poraza kod Akcija, što je dodatno učvrstilo Oktavijanovu vlast u Rimu.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više