Veliko otkriće u Muzeju grada Splita: ''Ljudima ćemo pokazati živu prošlost''

Arheolog Nebojša Cingeli i ravnateljica muzeja Vesna Bulić Bakotić Foto: Maja Prgomet

AKTUALNA građevinska rekonstrukcija prizemlja i ugradnje lifta u Muzeju grada Splita, u sklopu europskog projekta "Palača života, grad mijena", otkrila je vrijedno arheološko nalazište s dosad neviđenim antičkim ostacima iz vremena gradnje Dioklecijanove palače.

U fazi planiranja radova u nekadašnjoj renesansnoj palači obitelji Papalić bila su previđena manja arheološka istraživanja, ali došlo je do senzacionalnog otkrića kada su se na mjestu nekadašnje recepcije muzeja počeli nazirati struktura antičkog poda, podno grijanje, otvor za topli zrak povezan s peći, prefurnij i otvor unutar podnog grijanja te konstrukcija peći.

"Dubljim nastavkom kopanja otkriven je antički mozaik u južnoj prostoriji, zatim nastavak antičkog zida u središnjoj prostoriji s bazenom i torkularom, dok je u sjevernoj prostoriji, uz stubište, pronađen i bazen s podom od bijelog mozaika", ispričao nam je voditelj arheoloških istraživanja iz tvrtke Neir Nebojša Cingeli.

Kako pojašnjava, nalazi u podzemlju Papalićeve palače vezani su uz vodu jer se radi o bazenima i cisternama pa je lako moguće da su i u sjevernom dijelu Dioklecijanove palače postojale terme. 

Podzemlje Muzeja grada Splita, arheološke iskopine 
Foto: Maja Prgomet 

To je iznenađenje i za povjesničare i za arheologe jer se godinama mislilo da su u tom sjevernom dijelu Dioklecijanove palače bile smještene vojarne i vježbališta za Dioklecijanovu osobnu gardu i osoblje.

"Činjenica da su unutar gradskog muzeja vidljivi svi slojevi ranijih građevina koje su činile grad daje ovom muzeju dodatnu vrijednost, kakva je doista rijetka. Slojevitost gradnje započeta antičkim slojem i nastavljena u kasnoj antici, romanici, gotici, renesansi, sve do 19. i 20. stoljeća, paradigma je per se", rekla je ravnateljica Muzeja grada Splita Vesna Bulić Baketić i naglasila kako ova otkrića omogućavaju daljnje upoznavanje izvornog tlocrta Dioklecijanove palače.

Velik dio otkopanih prostorija u prizemlju muzeja ostat će otvoren, odnosno plan je učvrstiti zidove i osigurati konstrukciju, a iznad otvorene arheologije projektirati sustav šetnica, koji će omogućiti kretanje iznad nalazišta. 

Foto: Maja Prgomet 

Osim infrastrukturne obnove i ugradnje lifta, osmišljen je i novi koncept dijela postava u prizemlju, čiji je autor povjesničar umjetnosti Joško Belamarić. Odabirom eksponata, proširenim legendama i drugim muzeološkim sredstvima kreirana je narativna nit postava, koja kreće od prije Dioklecijanova razdoblja, veze sa Salonom, antičkog Splita, preko ranog srednjeg vijeka do razdoblja autonomne komune.

"Pokazati ljudima 'živu prošlost' koja nam progovara kroz izvorne slojeve prošlih stoljeća iznimna je vrijednost i ostavština budućim generacijama. Na nama je da to učinimo na što bolji i stručniji način", zaključila je ravnateljica Muzeja grada Splita. 

INFO o projektu 

Palača života, grad mijena – Integrirani program razvoja posjetiteljske infrastrukture stare gradske jezgre s Dioklecijanovom palačom.

Ukupna vrijednost projekta: 25.421.397,75 kuna / Iznos EU sufinanciranja (bespovratna sredstva): 18.225.974,54 kune.

Nositelj projekta: Grad Split / Partneri u projektu: Muzej grada Splita, Turistička zajednica grada Splita. 

Sadržaj donose Index i Turistička zajednica grada Splita u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više