Arheolozi: U Tutankamonovoj grobnici se možda skrivaju vrata do groba Nefertiti

Foto: Shutterstock

ARHEOLOZI nakon otkrića skrivenih hijeroglifa u Tutankamonovoj grobnici smatraju kako postoji vjerojatnost da se legendarna egipatska kraljica Nefertiti nalazi u tajnoj komori pokraj grobnice svog nasljednika.

Nicholas Reeves, bivši kustos Odjela za egipatske starine Britanskog muzeja, kazao je da su stručnjaci već ranije sumnjali da je tako nešto moguće, ali da dosadašnja snimanja radarima nisu potvrdila tu teoriju.

Reeves je otkrio da su kartuše koje prikazuju sprovod Tutankamona naslikane preko kartuša Tutankamona kako pokapa Nefertiti, legendarnu kraljicu Egipta i ženu kralja Eknatona. Kartuša je ovalni okvir oko egipatskih hijeroglifa koji označava ime faraona.

"Otkrili smo tragove ranijeg imena"

"Otkrili smo da se ispod nalaze kartuše samog Tutankamona, što dokazuje da je ta scena izvorno prikazivala Tutankamona kako pokapa svoju prethodnicu Nefertiti. Ne biste inače imali taj ukras u Tutankamonovoj grobnici", kazao je Reeves za Guardian.

Na ukrašenom sjevernom zidu kasnije kartuše prikazuju kako faraon Aj, nasljednik Tutankamona, drži ceremonijalnu zdjelu i izvodi ritual "otvaranja usta" mumije kako bi se pokojniku vratilo pet osjetila.

"Nakon detaljnog pregleda Ajeve kartuše otkrili smo tragove ranijeg imena - Tutankamona. U svojoj prvobitnoj verziji ova je scena prikazivala Tutankamona kako izvodi pogrebni ritual za izvornog vlasnika grobnice, svoju prethodnicu Nefertiti", navodi Reeves.

Iznenadna smrt mladog Tutankamona

Tutankamonova grobnica otkrivena je prije točno stotinu godina, a u njoj se nalazila ogromna količina blaga koje će mladom kralju, kako su smatrali drevni Egipćani, zatrebati u zagrobnom životu.

Reeves smatra da je zbog iznenadne smrti Tutankamona 1324. godine prije Krista, kada je imao 19 godina i vladao prijestoljem samo devet godina, bila donesena odluka o hitnom pogrebu.

Rekao je da novi dokazi podupiru teoriju da je Tutankamonova grobnica samo vanjski dio mnogo veće grobnice pripremljene za Nefertiti, čije su pogrebne odaje skrivene negdje u kompleksu.

"Arheologe je oduvijek zbunjivala Tutankamonova grobnica"

Reeves je 2015. tvrdio da slike visoke rezolucije Tutankamonove grobnice pokazuju linije ispod površina oslikanih zidova, što sugerira da ondje postoje vrata. No drugi stručnjaci su smatrali da skeniranja nisu dovoljno uvjerljiva.

"Vrlo je lako otpisati ovu teoriju kao čistu fantaziju, ali otkrio sam da je u grobnici mijenjana dekoracija na zidovima. Arheologe je oduvijek zbunjivalo Tutankamonovo grobno mjesto zbog čudnog oblika. Vrlo je maleno i nije ono što bismo očekivali za kralja", kazao je britanski arheolog.

George Ballard, stručnjak za radarska i geofizička istraživanja zgrada i struktura, jednako je uzbuđen novim otkrićem i uvjeren da lažni zid blokira ulaz u prošireni dio grobnice.

"Dokazi koje do sada imamo upućuju na to da postoji struktura koju je napravio čovjek, a tvori sjeverni i istočni zid riznice. No nekima oni nisu dovoljno uvjerljivi. To je uvijek problem u znanosti. Ali ako postoji struktura, to znači da ju je netko sagradio, a ne gradite u Dolini kraljeva bez neke svrhe", navodi Ballard.

Pročitajte više