Arhitekt Opere u Sydneyu dobio uglednu Pritzkerovu nagradu

Danski arhitekt Joern Utzon, koji je projektirao slavnu sydneysku Operu ali je nikada nije posjetio, proglašen je u nedjelju dobitnikom najuglednije arhitektonske nagrade Pritzkerove nagrade za arhitekturu za 2003. godine.

Utzon (84) je projektirao čuvenu zgradu na ulazu u sydneysku luku, ali je, zbog nesuglasica s političarima koji su odobravali financiranje izgradnje, napustio projekt 1966. godine, sedam godina prije nego je Opera službeno otvorena.

Nikada nakon toga nije posjetio Australiju, a sada je to zbog njegova lošeg zdravlja i poodmakle dobi postalo gotovo nemoguće.

Utzon neće osobno primiti nagradu - 100.000 dolara i brončani medaljon - koju bi mu trebao uručiti španjolski kralj Juan Carlos na svečanosti u Madridu 20. svibnja.

Umjesto Utzona, nagradu bi trebao primiti njegov stariji sin Jan, također arhitekt.

Jan je rekao da je njegov otac u početku odbio nagradu zbog stresa koji bi bio povezan s uručivanjem nagrade ostarjelom arhitektu osobno.

Utzon živi na Majorki i pati od povišenog krvnog pritiska.

Zaklada Hyatt, koju vodi obitelj Pritzker - obitelj u čijem se vlasništvu nalazi lanac hotela Hyatt - uspostavila je Pritzkerovu nagradu 1979. godine kako bi nagradila najveće živuće arhitekte te potaknula kreativnost unutar profesije.

Pritzkerov žiri ocijenio je da sydneyska Opera predstavlja "jednu od ikona, velikih zgrada 20. stoljeća - sliku velike ljepote koja je postala poznata širom svijeta, simbol ne samo grada, već i cijele zemlje i kontinenta."

Pročitajte više