Arnold Schwarzenegger želi prodati zloglasni zatvor San Quentin

POKUŠAVAJUĆI riješiti neugodnu financijsku situaciju u kojoj se nalazi Kalifornija, guverner Arnold Schwarzenegger želi prodati neke od državnih nekretnina, kao što su sportski stadion Los Angeles Memorial Coliseum ili zloglasni zatvor San Quentin State Prison. Također želi prodati državne zgrade i onda ih ponovno unajmiti.

Prodaja nekretnina trebala bi Kaliforniji donijeti između 600 milijuna i jedne milijarde dolara, iako ne bi donijela financijsko olakšanje barem dvije godine. Plan za prodajom državnih nekretnina objavio je LA Times.

"Milijarde dolara neiskorištene vrijednosti"

"Postoje tisuće zgrada i zemljišnih parcela diljem Kalifornije koje vrijede milijarde dolara. Kalifornijska trenutna financijska kriza potakla je nove načine razmišljanja oko toga kako država može iskoristiti tu vrijednost", piše u planu.

Nije jasno hoće li zastupnici u kalifornijskom parlamentu biti volji pristati na Schwarzeneggerov prijedlog. Nije razjašnjeno ni pitanje gdje će država staviti odjel za osuđenike na smrt ako proda San Quentin, u kojemu trenutno gradi novo krilo vrijedno stotine milijuna dolara.

San Quentin je inače vrlo dobra nekretnina. Nalazi se na području uz ocean okruga Marin, u kojemu su smještene mnoge luksuzne kuće. Na blogovima se šale kako bi se reklamirala prodaja zatvora: "Vanjske sobe imaju ograničen pogled na more. Također dolaze s toaletom, umivaonikom i puno betona. Nema potrebe za čišćenjem tepiha u tom ugodnom smještaju".

Prodaja pa najam državnih zgrada

U još jednom prijedlogu, Schwarzenegger bi volio skupiti i do 660 milijuna dolara prodajom 11 velikih državnih uredskih zgrada. Njih bi onda ponovno unajmio. Plan kaže da je to mehanizam koji koriste vlasnici komercijalnih nekretnina kad žele osloboditi gotovinu. U nekim verzijama takvih ugovora, originalni vlasnik nekretninu dobije nazad nakon 25 godina.

Kalifornija je u vrlo teškoj financijskoj situaciji. Očekuje ju deficit od najmanje 15,4 milijarde dolara. Može li se taj deficit smanjiti ovako radikalnim potezima kao što je prodaja državnih nekretnina, ostaje za vidjeti.

F.M.
Foto: AFP

Pročitajte više