Ashdown: BiH prijeti veliki neuspjeh

BOSNA i Hercegovina opasno zaostaje u provedbi reformi što ozbiljno ugrožava njene ambicije za priključenje Europskoj uniji, upozorio je u utorak Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

U intervjuu kojega je objavio sarajevski "Dnevni avaz" Ashdown je kazao kako je BiH u ovom trenutku "na sasvim jasnom putu ka neuspjehu".

"Jedino što mogu kazati jest neka se političari probude i apsolutno ubrzaju reformske aktivnosti kako nam se ne bi dogodila katastrofa", kazao je britanski diplomat.

Ashdown je razočaran činjenicom da se stranke na vlasti do danas nisu uspjele dogovoriti o načinu provedbe nekoliko ključnih zahtjeva koje je pred njih postavila Europska komisija kako bi se sredinom ove godine moglo odlučivati i o tome hoće li se s BiH pregovarati o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Tako ni do danas nije imenovan državni ministar obrane, nije počela raditi državna Agencija za informiranje i zaštitu (SIPA) niti je usvojen zakon o državnoj obavještajno-sigurnosnoj službi.

Za sve te neuspjehe Ashdown je izravno optužio bosanske Srbe odnosno vlasti Republike Srpske.

"Moram jasno kazati kako najveća zapreka dolazi iz Republike Srpske i poručiti im kako bi bilo suludo da se oni pozicioniraju kao glavni kočničar na putu BiH prema Europi", kazao je Visoki predstavnik.

Srpska strana svojim stalnim primjedbama zapravo pokušava maksimalno reducirati ulogu budućih sigurnosnih struktura na državnoj razini.

Ashdown je potvrdio kako je spreman iskoristiti svoje ovlasti i osigurati da tijela vlasti funkcioniraju ali je istodobno upozorio kako će to biti krajnje loš signal za Europu.

Ukoliko se u BiH ne može postići dogovor o imenovanju ministra obrane, onda ta zemlja neće ni ući u NATO, kazao je Ashdown dodavši kako se iz istih razloga počinju zatvarati i vrata Europe koja su ranije za BiH bila otvorena.

Pročitajte više