Ashdown: Do 15. ožujka ukloniti Mladićeve pomagače iz VRS

VISOKI predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown naložio je u četvrtak vlastima Republike Srpske da do 15. ožujka osiguraju dokaze kako su iz entitetskog ministarstva obrane i vojnih struktura uklonjene sve osobe koje su u prošlosti pružale potporu ili zaštitu Ratku Mladiću.

U priopćenju iz Ashdownova ureda (OHR) objavljenom u Sarajevu navodi se kako Ministarstvo obrane RS do sada nije na odgovarajući način objasnilo kako to Mladić nije bio otpušten iz Vojske Republike Srpske sve do ožujka 2002. godine.

Do takvih podataka došlo se nakon istrage koju je, opet na zahtjev OHR-a, ranije ove godine provelo Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine.

"U izvještaju je dokazano da je Mladić bio na platnom popisu Republike Srpske sve do kraja 2001. godine i da nije bio otpušten iz vojske do ožujka 2002. godine. To je nevjerojatno otkriće", ističe se u Ashdownovom nalogu vlastima u Banja Luci.

Do danas nema pouzdanih informacija koje bi potvrdile kako su osobe povezane s Mladićem otpuštene iz vojnih i obrambenih struktura a Ashdown vlastima RS zamjera i to što nisu dostavile dokaze koji bi potvrdili da se Mladić skrivao u vojnim bunkerima u Han-Pijesku u ljeto 2004. godine.

Ashdown je najavio kako će potaknuti što bržu uspostavu vojne policije na državnoj razini kao i tijelo za financijsku reviziju u okviru Ministarstva obrane BiH jer je to najbolji način da se spriječe pojave poput pružanja potpore optuženima za ratne zločine.

Pročitajte više