Ashdown: Izvješće Republike Srpske o Srebrenici je skandal

VISOKI predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown ocijenio je "skandaloznim" izvješće posebnog povjerenstva što ga je uspostavila Vlada Republike Srpske kako bi se utvrdile sve činjenice o zbivanjima na području Srebrenice u srpnju 1995. godine kada su postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića pobile najmanje osam tisuća Bošnjaka.

Povjerenstvo koje je utemeljeno u jesen 2003. godine nakon što je takvu mjeru naložio Dom za ljudska prava BiH, trebalo je u roku od šest mjeseci ispitati okolnosti pod kojima se dogodio masakr u Srebrenici i pružiti obiteljima osoba koje se i danas smatraju nestalima informacije o tome što se dogodilo s njihovim najbližim.

Preliminarno izvješće povjerenstva kojemu je na čelu nekadašnji predsjednik Ustavnog suda RS Marko Arsović dostavljeno je vlastima u Banjoj Luci u srijedu a u četvrtak ga je dobio i Ashdownov ured (OHR).

Istodobno je zatraženo da se Povjerenstvu do 12. listopada produži rok za kompletiranje izvješća s obrazloženjem da se do sada nije moglo doći do odgovarajućih dokumenata.

U priopćenju što ga je u četvrtak objavio OHR navodi se kako preliminarno izvješće, umjesto traženih odgovora na pitanje o tome što se zbilo u Srebrenici, nudi "popis nevjerojatnih poteškoća i opstrukcija" pokušaja da se prikupe činjenice.

"Nevjerojatno je da gotovo deset godina nakon ovih tragičnih zbivanja još uvijek postoje osobe i institucije u Republici Srpskoj koje pokušavaju zataškati zločin", stoji u Ashdownovoj izjavi.

Visoki je predstavnik upozorio kako su implikacije preliminarnog izvješća o Srebrenici "toliko ozbiljne da će biti prisiljen poduzeti izravne mjere".

Objavljivanje odluke o tome što će međunarodna zajednica sada poduzeti najavljeno je za petak.

Ashdown je ranije otvoreno izjavio kako neposredno odgovornima za rad Povjerenstva za Srebrenicu smatra entitetskog predsjednika Dragana Čavića te premijera Dragana Mikerevića.

Pročitajte više