Ashdown kaže VS UN-a da Republika Srpska ne surađuje s ICTY-em

BOSNA i Hercegovina napreduje na putu u euroatlantske integracije, ali Republika Srpska koči ove napore ne surađujući s Haškim sudom, rekao je u četvrtak Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

"Bosna i Hercegovina se odlučno kreće na putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u i k životu normalne, miroljubive europske zemlje", rekao je Asdown izvješćujući Vijeće sigurnosti.

Ashdown je, međutim, upozorio da bi "potpuno neizvršavanje obveza Republike Srpske prema Haškom sudu moglo upropastiti izglede zemlje za ulazak u Partnerstvo za mir NATO-a na summitu u Istanbulu".

Ashdown je osudio činjenicu da Republika Srpska za devet godina nije izručila niti jednog optuženika Haškom sudu.

Pozdravio je priznanje vlade Republike Srpske o razmjerima zločina koje su srpske snage počinile u Srebrenici nad bosanskim muslimanima, ali i naglasio da propuštanje da se izruče osumnjičeni za ratne zločine predstavlja "uvredu za pravdu i uvredu za vrijednosti institucija za koje čelnici Republike Srpske tvrde da im se žele pridružiti".

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić je obraćajući se Vijeću sigurnosti kazao kako se zemlja transformira u normalnu europsku državu, uvodeći tržišnu ekonomiju i prelazeći iz predratnog komunističkog režima u zapadnu demokraciju i iz zaraćene zemlje u čimbenik stabilnosti u regiji.

Ivanić je obećao Vijeću sigurnosti da će vlasti u BiH učiniti potrebne napore kako bi postigle te ciljeve i pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi pružati potporu procesu transformacije BiH.

Pročitajte više