Ashdown najavio ukinuće OHR-a

MANDAT visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH mogao bi se do listopada 2006. godine pretvoriti u posebnog predstavnika Europske unije u BiH, rekao je u utorak zastupnicima na sjednici parlamenta BiH visoki predstavnik Paddy Ashdown. Tom izjavom prvi se put spominje rok do kojeg bi se mogao zatvoriti Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR).

Ashdown je rekao da je Vijeće za provedbu mira, koje određuje politiku međunarodne zajednice u BiH, već dalo do znanja da je spremno pokrenuti ukinuće Ureda visokog predstavnika u BiH. Po Ashdownovim riječima, posebni izaslanik Europske unije u BiH neće imati ovlasti koje je imao visoki predstavnik međunarodne zajednice, što znači da neće moći smijeniti najistaknutije političke dužnosnike u BiH.

Ashdown je za trogodišnjeg mandata, među ostalima, s dužnosti smijenio hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, a prije njega i srpskog člana Predsjedništva BiH Mirka Šarovića. Wolfgang Petritsch, koji je dužnost visokoga međunarodnog predstavnika obnašao prije Ashdowna, smijenio je godine 2001. hrvatskog člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića i trajno mu zabranio da se bavi politikom jer se zauzimao za uspostavu hrvatske samouprave u BiH.

Te su smjene u javnosti izazvale proturječne reakcije. Jedni su smatrali da one pridonose normalizaciji stanja u BiH, a drugi pak da su nedemokratske jer se njima poništava volja birača koji su te dužnosnike izabrali u državna tijela vlasti.



Pročitajte više