Ashdown nametnuo novi ustroj Mostara

VISOKI međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown nametnuo je u srijedu odluku o novom statutu Mostara kojim se ukida dosadašnjih šest općina (od kojih su tri većinske hrvatske, a tri većinske bošnjačke) i kojim se, kako je sam naglasio, sprječava dominacija bilo kojeg naroda u tom gradu.

Novi mostarski statut je trajan i stupit će na snagu nakon općinskih izbora u BiH zakazanih za listopad ove godine, istaknuo je Ashdown na konferenciji za novinare u Mostaru.

Bošnjački dužnosnici su se u desetomjesečnim pregovorima o preustroju Mostara protivili ukidanju dosadašnjih šest mostarskih općina, tvrdeći da im postojanje tri većinske bošnjačke općine pruža zaštitu nacionalnih interesa.

Ashdown je objasnio da ukidanjem dosadašnjih šest općina one prestaju postojati kao politička i administrativna tijela i pretvaraju se u šest izbornih jedinica.

Iz tih šest izbornih jedinica, po Ashdownovim riječima, u buduće gradsko vijeće birat će se 18 vijećnika, a preostalih 17 ući će u vijeće s gradske liste. Ashdown je kazao da će u Gradskom vijeću moći biti najviše po 15 Hrvata i Bošnjaka.

Takvo Ashdownovo rješenje za nacionalni sastav Gradskog vijeća, razlikuje se od prijedloga predsjedatelja Povjerenstva za preustroj Mostara Norberta Wintersteina. On je, naime, predlagao da gradsko vijeće broji 31 vijećnika, a hrvatski su dužnosnici odbacivali tu ideju jer su tvrdili da bi po tom prijedlogu (kojeg je Ashdown korigirao) manje brojni mostarski Bošnjaci bili zastupljeniji u gradskoj vlasti od Hrvata.

Ashdown je rekao da se njegovim rješenjem predviđaju i najmanje četiri mandata za Srbe u budućem gradskom vijeću Mostara čime će se potaknuti, kako je rekao, povratak Srba u to područje.

Međunarodni je predstavnik istaknuo da će se u budućem Gradskom vijeću sve važne odluke, kao što su donošenje proračuna, urbanističkog plana ili davanje naziva ulicama usvajati dvotrećinskom većinom.

Ashdown je rekao da je njegova odluka o nametanju novog statuta grada Mostara povijesna, ali i kompromisna. Protiv onih koji će eventualno podrivali novi preustroj grada poduzet će se mjere, osobito ako će se raditi o strankama. Vodstva stranaka će snositi posebnu odgovornost za provedbu statuta, rekao je Ashdown.

Provedbu novog Statuta, odnosno preustroj Mostara, nadzirat će Međunarodna zajednica. Ashdown je pritom izvijestio da je svojeg zamjenika, njemačkog diplomata Wernera Wnendta imenovao za posebnog izaslanika u Mostaru, a imenovao je i posebnu skupinu stručnjaka za provedbu novog statuta na čijem je čelu britanski diplomat Richard Williams.

Pročitajte više