Ashdown odbacio primjedbe HDZ-a BiH o izbornom sustavu Mostara

VISOKI međunarodni predstavnik Paddy Ashdown u uzvratnom je pismu visokim dužnosnicima HDZa BiH odbacio njihove kritike prijedloga izbornog sustava, kojega je iznio predsjedavajući Povjerenstva za preustroj Mostara Norbert Winterstein.

Predsjednik županijskog odbora HDZ BiH hercegovačkoneretvanske županije Josip Merdžo i predsjednik mostarskog Gradskog odbora HDZBiH Miroslav Ćorić u nedavnom su zajedničkom pismu Ashdownu ustvrdili kako je Wintersteinov prijedlog izbornog sustava za Mostar nezakonit u odnosu na zakone BiH i na europsku praksu.

Merdžo i Ćorić su također naveli da po Wintersteinovu prijedlogu bošnjački glas u Mostaru vrijedi više od hrvatskog.

U svom odgovoru, što ga je u utorak objavio mostarski područni ured Visokog predstavnika (OHR), Ashdown upozorava Merdžu i Ćorića da bi se argumentima koje primjenjuju na Mostar došlo do zaključka da na razini BiH hrvatski glas vrijedi tri puta više od bošnjačkog.

"U izborima 2002. godine 516.610 glasova dano je bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, a 186.291 glasova hrvatskom članu", naglašava Ashdown.

On također navodi primjer da se slična praksa, kakva je predložena za Mostar, primjenjuje i u SAD gdje dva senatora države Wyoming zastupaju 500.000 stanovnika, a dva senatora iz države Kalifornija zastupa 35 milijuna stanovnika.

"Po mnogim pitanjima gdje je potreban konsenzus unutar Europske unije, 400.000 stanovnika Luxemburga i 82 milijuna Nijemaca zastupljeno je sa po jednim glasom u Vijeću ministara EU", podsjeća Ashdown.


Pročitajte više