Ashdown u Mostaru: Ujedinjenje grada samo na papiru

VISOKI međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown priznao je u ponedjeljak, tri mjeseca nakon što je potkraj siječnja nametnuo Odluku o ujedinjenju Mostara, kako građani Mostara još nisu osjetili bolji život nakon te odluke te da je ona još uvijek samo na papiru.

"Odluka o ujedinjenju Mostara predstavlja nešto što je funkcioniralo samo u uredima i na političkim sastancima, ali nije utjecala na građane", rekao je Ashdown boraveći u Mostaru na službenoj promociji ujedinjene mostarske Vatrogasne službe, koja je do sada djelovala odvojeno u istočnom i zapadnom dijelu grada.

Ujedinjenje dosadašnjih dviju u jednu Vatrogasnu službu prvo je ujedinjavanje neke od mostarskih gradskih ustanova, što je Ashdown pozdravio rekavši kako će jedinstvena Vatrogasna služba doprinijeti većoj sigurnosti Mostara u slučajevima požara. Međutim, Ashdown je pri tomu upozorio da je ujedinjenje Mostara "jako težak proces" te da predstoje teški problemi koje će tek trebati riješiti, navodeći uz ostalo primjer jedinstvenog gradskog proračuna. "Ne želim potcijeniti težinu problema koji će biti pred nama", rekao je Ashdown, dodavši kako je rok za ujedinjenje mostarskih ustanova listopad ove godine, prije održavanja lokalnih (općinskih) izbora u BiH.

Gradonačelnik Hamdija Jahić i dogradonačelnik LJubo Bešlić su se složili da je ujedinjavanje Vatrogasne službe u Mostaru korak naprijed, ali su i upozorili kako objedinjavanje gradskih poduzeća tek predstoji.

(Hina) xpg ybr

Pročitajte više