Ashdown ukinuo Zakon o pomilovanju u BiH

VISOKI predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown poništio je u petak Zakon o pomilovanju koji je Predsjedništvu BiH davao neograničene mogućnosti oslobađanja od služenja kazne pa čak i od kaznenog progona bilo koje osobe optužene za teška kaznena djela.

Ashdown je novinarima u Sarajevu kazao da zakon što ga je u kolovozu donio državni parlament na prijedlog Vijeća ministara smatra "skandaloznim".

Ashdown je rekao da je Predsjedništvo već počelo primjenjivati taj zakon i da je nedavno bez ikakvog obrazloženja oslobodilo služenja desetomjesečne zatvorske kazne Muniba Jusufovića, zastupnika u skupštini Distrikta Brčko kojega je lokalni sud proglasio krivim zbog zloporabe službenog položaja i korupcije.

Zakon o kojemu se u javnosti do Ashdownovog reagiranja nije znalo gotovo ništa Predsjedništvu BiH dao je mogućnost da bez obrazloženja pa čak i objavljivanja daje oprost ne samo od izdržavanja zatvorskih kazni nego i da zabrane istragu i kazneni progon protiv bilo koje osobe.

Ashdown je kazao da lako može zamisliti situaciju u kojoj bi na sličan način kao što je to bilo u slučaju Muniba Jusufovića oprost mogao dobiti i Ante Jelavić protiv kojega su podignute dvije ozbiljne optužnice.

Posljedice donošenja spornog zakona trenutačno se razmatraju i na razini Misije Europske unije u BiH što može dovesti u pitanje ambicije te zemlje za daljnjim približavanjem Uniji, rekao je Ashdown.

Pročitajte više