Ashdown upozorava političare protiv pokušaja kontrole policije

VISOKI predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown upozorio je u srijedu vladajuće stranke u toj zemlji kako neće tolerirati njihove pokušaje da uspostave političku kontrolu nad radom policije.

Na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu Ashdown je kazao kako sve vladajuće stranke, "a posebice Stranka demokratske akcije (SDA)", posljednjih mjeseci čine sve ne bi li uspostavili politički nadzor nad policijskim snagama.

"Postoje jasni i neoborivi dokazi da neke stranke a posebice SDA ne shvaćaju kako su prošla vremena kada su političari mogli kontrolirati policiju", kazao je Ashdown podsjetivši kako je međunarodna zajednica za proteklih sedam godina uložila stotine milijuna dolara u reforme čija je svrha uspostava potpuno profesionalne i neovisne policije u BiH.

On je iznio ocjenu kako postupci vladajućih stranaka ruše vladavinu zakona u BiH te pokušavaju nametnuti obrazac ponašanja "kakav je vladao u doba komunizma".

"Ta se vremena neće vratiti. Ja ću se pobrinuti za to i oko toga neće biti puno rasprave", rekao je britanski diplomat.

On nije želio navesti konkretne probleme ili imenovati pojedince koji su ga naveli na ovakvo reagiranje ali je kazao kako stanje na razini Federacije BiH te u Unsko-sanskoj, Goraždansko-podrinjskoj i Sarajevskoj županiji daju razloga za zabrinutost.

Vlada Federacije BiH u kojoj dominantni utjecaj ima SDA ranije ovog mjeseca najavila je kako će tražiti smjenu ravnatelja policije federalnog MUP-a Zlatka Miletića.

Takav zahtjev upućen je i Policijskoj misiji Europske unije (EUPM) no na to još nije bilo odgovora.

Ni ovaj slučaj Ashdown nije želio posebice komentirati kazavši samo kako svi oni kojih se tiče njegovo upozorenje znaju o čemu se radi te da im stoga valja ozbiljno shvatiti ovu poruku.

Pročitajte više