ASHDOWN UVEO NOVE FINANCIJSKE SANKCIJE HDZ-U BIH

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown uveo je nove financijske sankcije HDZu BiH i kaznio dva županijska odbora Hrvatske demokratske zajednice BiH oduzimanjem po pet posto proračunskih sredstava predviđenih za financiranje te stranke zbog neusklađivanja županijskih zakona s državnim Zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju, priopćeno je u subotu iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Visoki predstavnik u ožujku je zamrznuo račun HDZ-a BiH koji se protivi prihvaćanju županijskih zakona kojima bi se doveli u pitanje hrvatski jezik i nezavisni nastavni planovi i programi.

Financijske sankcije od jučer se primjenjuju protiv HDZ-a u srednjobosanskoj i zapadnohercegovačkoj županiji.

"Oni koji nisu učinili nikakav napor da poštuju jednoglasno iskazanu volju državnog parlamenta, bez obzira na tvrdnje njihovih stranaka da podržavaju izgradnju države, moraju biti kažnjeni zbog te opstrukcije. Oni tu kaznu plaćaju od jučer, i plaćat će je sve dok svoje zakone ne usklade s državnim zakonom. Vladavina zakona i ustavna nadređenost državnog parlamenta moraju se poštovati", stoji u pisanoj izjavi Visokog predstavnika Paddyja Ashdowna.

Ashdown je postavio ultimatum HDZ-u u Hercegbosanskoj županiji, kao i HDZ-u, Stranci demokratske akcije te Stranci za BiH u Hercegovačko-neretvanskoj županiji da do 18. lipnja usklade zakone o obrazovanju.

"Ako u sljedeća dva tjedna uspješno okončaju proces usklađivanja, stranke će potpuno izbjeći sankcije. Ako to ne učine, kazne od pet posto primjenjivat će se retroaktivno od 4. lipnja 2004.", ističe se u priopćenju iz OHR-a.

(Hina) xzkre ydgk

Pročitajte više