Ashdown: Vlada RH razumije međunarodne obveze

U POGLEDU obveza Hrvatske na međunarodnom planu, posebice prema Haškom tribunalu (ICTY), ne može biti iznimaka niti kompromisa i čini se da hrvatska vlada to razumije, rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown prigodom susreta s predsjednikom Stjepanom Mesićem, doznaje se iz službenog priopćenja.

"Predsjedniku sam izrazio svoje divljenje i podršku na poslu koji je obavila hrvatska vlada pri odlasku šestorice optuženika u Haag", rekao je Ashdown.

On je istaknuo da je to proces koji se mora okončati te da Hrvatska daje primjer drugima u regiji, napose Republici Srpskoj i SCG.

Ashdown je pozdravio odlučnost hrvatske vlade da učini sve što je potrebno u vezi reformi i puta prema Europi.

"Nadam se da ćemo sljedećih dana moći vidjeti rezultate dosljednih poteza koje su povukle ova i prošla vlada", rekao je

Osvrnuvši se na stanje u BiH i odnose s bosanskim HDZ-om, visoki međunarodni predstavnik je izrazio nadu da će ta stranka uvidjeti da su sve one mjere u smislu ispunjenja europskih i međunarodnih standarda u školstvu i prosvjeti jedini put koji se može slijediti i dovesti do uspjeha.

"Postoje određene reforme kojima se HDZ suprotstavlja i blokira ih. To bi BiH stajalo 42 milijuna dolara, a BiH bi osim toga, kao članica Vijeća Europe, propustila ispuniti zadane standarde, kazao je Ashdown.

Radi se, naime, o administrativnom objedinjavanju škola koje djeluju po sustavu "dvije škole pod jednim krovom", te prenošenju dijela ovlasti iz područja obrazovanja i prosvjete sa županijske na federalnu razinu vlasti.

Paddy Ashdown će se tijekom boravka u Zagrebu sastati i s premijerom Ivom Sanaderom.

Pročitajte više