Ashdown za stvaranje središnje obavještajne agencije BiH

VISOKI predstavnik u BiH Paddy Ashdown u današnjem nastupu pred zastupnicima Narodne Skupštine Republike Srpske naznačio je potrebu formiranja središnje obavještajne agencije u BiH i njeno stavljanje pod demokratski nadzor, kao i pokretanje borbe protiv organiziranog kriminala uz konfisciranje nezakonito stečene imovine.

Ashdown je upozorio da je krajnje vrijeme za uhićenje ratnih zločinaca i podsjetio da će "život svima koji im daju potporu i financijska sredstva biti jako težak jer će im se blokirati bankovni računi i onemogućiti putovanje u inozemstvo".

U svom nastupu pred parlamentom RS Ashdown je kazao da financijski i špijunski skandali u Republici Srpskoj odvraćaju potencijalne strane investitore i usporavaju put BiH u Europu, te da je krajnje vrijeme da političari napokon preuzmu odgovornost za sve što se događa u srpskom entitetu.

Govoreći o koracima koji bi olakšali teško stanje u privredi BiH, Visoki predstavnik je izrazio očekivanje da bi objedinjavanje carinske službe na cijelom prostoru počelo već u srpnju, te da će Komisija za indirektno oporezivanje do konca tog mjeseca predložiti zakonska rješenja za uvođenje poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Pročitajte više