Aspirin i vlaknasta hrana sprječavaju rak

ANALGETICI, poput aspirina i ibuprofena, sprječavaju rak debelog crijeva tako što sprječavaju besmrtnost stanice tumora, a jednako djelovanje mogla bi imati i vlaknasta hrana, objavili su američki znanstvenici.

Studije su pokazale da osobe koje redovito uzimaju aspirin i slične nesteroidne i protuupalne lijekove, rjeđe obolijevaju od raka. Isto je i s ljudima koji se hrane hranom bogatom vlaknima.

No, mehanizam njihova djelovanja još je nepoznat.

U studiji koja bi to mogla razjasniti, dr. David Frank i kolege iz Instituta za rak na Harvardu otkrili su u tumorskim stanicama neobično visoku razinu proteina imunološkog sustava interleukina-6 ili IL-6.

Znanstvenici su u laboratoriju tumor liječili ibuprofenom, aspirinom i sulindacom. Testirali su i butirat, sastojak koji nastaje pri razgradnji vlakana.

Otkrili su da IL-6 aktivira protein STAT-1, koji zaustavlja proces "samoubojstva stanica". Stanice su, naime, programirane na samouništenje kada postanu abnormalne, kao što je slučaj kod raka, no STAT1 zaustavlja taj proces. Stanice tada postanu besmrtne i započinju se nekontrolirano dijeliti, što rezultira tumorom.

Analgetici ne dopuštaju IL-u 6 da aktivira STAT1, a na drukčiji način blokira ga i butirat.

Dr. Frank kaže kako je idući korak otkriti još učinkovitije načine blokiranja SATA-a 1 kod oboljelih od raka.

Drugo istraživanje stručnjaka sa Sveučilišta Ohio pokazalo je da žene koje redovito uzimaju analgetike rjeđe obolijevaju od raka dojke.

Liječnici ipak ističu kako se mora provesti još studija, prije nego što liječnici ženama počnu prepisivati ibuprofen za sprječavanje raka dojke.

(Hina) bcav dgk

Pročitajte više