Asteroid 2005 YU 55 danas prolazi pored Zemlje

DANAS će, u poslijepodnevnim satima, pored Zemlje proći veliki asteroid naziva 2005 YU55, i to na udaljenosti od otprilike 324 tisuće i 600 kilometara, prenosi LA Times.

Ta je udaljenost manja od one na kojoj Mjesec orbitira oko našeg planeta, ali prolazak asteroida veličine nosača zrakoplova neće biti vidljiv golim okom i to zbog njegove reflektivne površine. Zadnji takav "bliski susret" Zemlje sa asteroidom zabilježen je 1976. godine, a sljedeći će se, prema predviđanjima, dogoditi 2028.

Prolazak ove svemirske stijene, široke oko 396 metara pratit će amaterski i profesionalni astronomi diljem svijeta, a zanimljiv je i znanstvenicima koji će iskoristiti priliku da YU 55 promotre s, za svemirske pojmove,  relativno male udaljenosti.

NASA-ini znanstvenici jučer su snimili asteroid dok je od Zemlje bio udaljen oko milijun i 380 tisuća kilometara, a promatrat će ga sve do desetog studenoga, kada će se ponovno "izgubiti" u svemirskim dubinama. Pokušat će mapirati njegovu površinu i po mogućnosti ustvrditi njegov sastav, u kojem se možda kriju tajne praiskonskih sastojaka života i nastanka našeg solarnog sustava..

Donald Yeomans iz NASA-ina programa za objekte bliske Zemlji kaže kako je ovo vrlo rijetka i važna prilika da se prouči tip asteroida, kakav je u prošlosti možda pripomogao razvoju života na Zemlji. Možda se radi o tvarima na bazi ugljika, a možda i o tvarima na bazi vode ili organskom materijalu. U svakom slučaju, "Bez objekata poput ovog asteroida vjerojatno nas ne bi bilo", ustvrdio je Yeomans.

Također, uz pomoć podataka koji su prikupljeni jučer, znanstvenici će moći predvidjeti putanju asteroida sve do 2075. godine, kada će ponovno proći pored našeg planeta.

Pročitajte više