Asteroid Apophis prijeti Zemlji

ASTEROID Apophis trebao bi u petak, 13. travnja 2029. proći 37.000 kilometara od Zemlje. Ipak, postoje male šanse da asteroid pogodi naš planet, što bi najvjerojatnije uzrokovalo kraj čovječanstva.

Apophis 99942, asteroid koji je ime dobio po Egipatskom bogu Apepu (Uništavač) dugačak je 400 metara, a pokraj Zemlje bi trebao proći na udaljenosti od 37.000 kilometara.

Ovakvi se bliski susreti događaju jednom u 1300 godina, a šanse da nas pogodi stručnjaci procjenjuju na  1:300.

Profesor na američkom Sveučilištu Michigan dr. Daniel Scheerer najavljuje pojavu interesentnu za znanost, koja će donijeti nova saznanja znanstvenicima. Asteroid će biti vidljiv na noćnom nebu u Europi, Africi i Zapadnoj Aziji.

"U svakom slučaju dogodit će se nešto vrlo interesantno, vidjeti će se sa Zemlje i može se predvidjeti godinama unaprijed." - kazao je Scheerer-

Znanstvenici se nadaju da će asteroid proći pokraj Zemelje, te da će moći istražiti kako će Zemljina gravitacija utjecati na njega. Ipak, što ako Apophis pogodi naš planet?

"Asteroid je relativno malen, a ako udari u Zemlju neće uzrokovati veliku štetu, ali bi posljedice udara uzrokovale veliku štetu." - dodao je Scheerer.

Dr. Klaus Jockers sa Instituta Max-Planck se nadovezao i najavio katastrofalne posljedice.

"Ako do udara dođe, a to bi se moglo dogoditi, čovječanstvo bi bilo izbrisano za nekoliko sekundi." - ustvrdio je dr. Jockers.

NASA bi mogla smjestiti opremu na površinu asteroida i proučiti ga, te vidjeti kako bi se mogao odvratiti od Zemlje.

Astronaut Rusty Schweickart, koji je letio na Apollu 9 1969, godine, smatra da bi asteroid mogao udariti negdje između poluotoka Kamchatka u Rusiji i zapadne obale Južne Amerike.

Postoje dokazi da je asteroid pogodio poluotok Jukatan prije 65 milijuna godina, te tako istrijebio dinosauruse, a mnogi znanstvenici se boje da je novi udar u budućnosti neminovan.

Pročitajte više