Astronaut popravio toplinski štit na Discoveryju

AMERIČKI astronaut Steve Robinson popravio je u srijedu kvar na toplinskome štitu svemirskoga broda Discoveryja, izvevši prvi takav popravak ikad učinjen u Svemiru.

Stojeći na kraju "robotske ruke" Međunarodne svemirske postaje, Robinson je uspio doći do dviju keramičkih vrpci koje su stršale između pločica koje štite brod od topline prilikom slijetanja.

Vrpce su izvađene bez problema tako da astronaut nije morao upotrijebiti pilu za metal koju je ponio za svaki slučaj. "Izvlačim ih, izlaze vrlo lako", izvijestio je kontrolu leta u Houstonu.

Dvije vrpce, načinjene od materijala prekrivenog keramikom između zaštitnih pločica, popustile su tijekom uzlijetanja Discoveryja u orbitu prošloga tjedna, a NASA-ini su inženjeri strahovali da bi to moglo oštetiti toplinski štit i uzrokovati prekomjerno zagrijavanje.

Popravak je promatrao Japanac Soichi Noguchi, astronaut koji je također izašao u svemirsku šetnju u blizinu Međunarodne svemirske postaje na koju je Discovery pristao prije nekoliko dana.

Robinson je prvi astronaut u 24-godišnjoj povijesti programa američkih shuttleova koji je izašao u svemir i popravio kvar tijekom leta.

NASA-ini inženjeri su strahovali da bi kvar na toplinskome štitu mogao uzrokovati prekomjerno zagrijavanje pri ulasku u atmosferu, te tragediju kakva se dogodila sa svemirskim brodom Columbijom.

Discovery se vraća na Zemlju 8. kolovoza. To je prvi shuttle koji je NASA lansirala nakon katastrofe Columbije u veljači 2003., broda koji se raspao iznad Teksasa tijekom slijetanja nakon što su u njega prodrli vrući plinovi kroz oštećeni toplinski štit na krilu.

Foto: Arhiva

Pročitajte više